Godinama se subvencionira cijena struje

Zbog cijene ugljena EP BiH će morati poskupiti struju i za kućanstva

03.12.2021.
u 19:00

Vlada entiteta Federacije BiH i vodstvo Elektroprivrede BiH pristali su ispuniti 12 od 13 zahtjeva Sindikata rudara, a odnose se na poskupljenje ugljena za 20 posto, povećanje plaća, ali i restrukturiranje rudnika, piše Večernji list BiH. 

- To je u ovom trenutku nešto što su Sindikat radnika rudnika i radnici zajedno ponudili u borbi za radnička prava - rekao je predstavnik Sindikata rudara u Federaciji BiH Sinan Husić. Direktor EP BiH Admir Andelija izjavio je da kompanija neće povećati cijenu električne energije za kućanstva u sljedećoj godini unatoč tome što će plaćati skuplji ugljen za svoje termoelektrane.

Subvencionirana cijena

Dodao je kako ne može jamčiti da cijena električne energije neće porasti nakon 2022. godine. Ranije su iz EP BiH sa sjedištem u Sarajevu najavili kako će biti viša cijena električne energije za gospodarstvo. Rudnici u BiH, među kojima je većina u vlasništvu države, najveći su dužnici u državi. Samo za doprinose za mirovinsko, zdravstveno i druge obveze sedam rudnika u Federaciji BiH duguje 480 milijuna eura.

U intervjuu za Naratorium koordinator programa "Energija i klimatske promjene" u Centru za ekologiju i energiju Tuzla i član Saveza nevladinih ekoloških organizacija "Europa bez ugljena" Denis Žiško ističe kako se javnost uporno obmanjuje jer građani plaćaju subvencioniranu cijenu električne energije.

Uz to, kada BiH počne plaćati certifikat CO2, cijene će letjeti u nebo. I to ponajprije u EP sa sjedištem u Sarajevu i Banjoj Luci, dok jedino EP HZ HB sa sjedištem u Mostaru nema takve vrste problema jer je sva proizvodnja iz obnovljivih izvora energije - vode i vjetra. Prema Žišku, električna energija u BiH nije jeftina, nego je čak "preskupa i krajnje je vrijeme da se prestane lagati".

- Dakle, električna energija za kućanstva je umjetno jeftina jer se rudnicima ne isplaćuje realna cijena ugljena. Umjetnu cijenu ugljena naplaćuje jeftinije, ali nam iz drugog džepa, tj. kroz subvencije iz proračuna za dugove koje ima EP, naplaćuje realnu cijenu ugljena. Dakle, mi, građani ove zemlje, plaćamo skupu električnu energiju, samo što toga nismo svjesni - kaže Žiško.

Kaže da će se problem slomiti preko leđa građana zbog izostanka strategije da se krene s energetskom tranzicijom.

Ugljen problem

- Građani FBiH, koji su korisnici električne energije, trebaju shvatiti kako je neizbježno da će, ako se ispoštuju zahtjevi rudara, doći do poskupljenja električne energije. Vlada nema svoj novac, nego je to novac građana Federacije BiH i taj proračun puni se tako što mi plaćamo poreze i doprinose. Znači, oni nama prodaju električnu energiju koja je navodno jeftina i onda nam uzimaju novac iz jednog džepa da platimo tu cijenu koja je navodno niska, a onda nam iz drugog džepa vade novac kako bi namirili razliku koju pokrivaju iz proračuna FBiH. El. energija dobivena iz ugljena nije jeftina i nije nikad bila jeftina - kaže Žiško.

Objasnio je da se u razdoblju od 2009. do 2015. trebala uraditi konsolidacija rudnika kako bi se smanjio broj zaposlenih u rudnicima i kako bi proizvodnja bila isplativa. Umjesto toga, 2015. porastao je broj zaposlenih i dugovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?