sjednica prekinuta

Zbog blokade Vijeća ministara nastavlja se blokada Parlamenta BiH

29.05.2019.
u 08:00

Nastavlja se blokada uspostave državne vlasti. Jučer predviđeni sastanak Kolegija obaju domova Parlamentarne skupštine u početku je prekinut te samim time nije se ni moglo govoriti o formiranju parlamentarnih povjerenstava koja bi trebala omogućiti neometan rad obaju domova, piše Večernji list BiH. 

Stavovi stranaka

U pozadini nepostojanja dogovora je činjenica da se još uvijek čeka na formiranje Vijeća ministara, i to zbog sukoba stranaka iz Sarajeva i Banje Luke glede NATO saveza, a posljedica toga je protureakcija srpskih stranaka koje ne pristaju na formiranje parlamentarnih tijela sve dok bošnjačka strana ne odustane od uvjetovanja potpori novom mandataru za Vijeće ministara. Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je nakon propale sjednice Kolegija obaju domova Parlamentarne skupštine BiH da je ta institucija u potpunoj blokadi. Izetbegović je novinarima kazao kako je razlog neodržavanja sjednice stav predstavnika SNSD-a u obama kolegijima - zamjenika predsjedatelja Doma naroda Nikole Špirića i zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Nebojše Radmanovića, koji se nisu usuglasili s dnevnim redom. Izetbegović je naveo i kako su Radmanović i Špirić ponovili stav SNSD-a da je formiranje Vijeća ministara uvjet za sve aktivnosti na razini zajedničkih institucija BiH. Naglasio je kako je njihov razlog poznat te kako oni smatraju da, dok se ne formira novo Vijeće ministara BiH, ne može raditi ni zakonodavno tijelo. Naveo je i kako su sada na čekanju stotine važnih dokumenata i zakona, dok je, govoreći o odnosu prema NATO savezu, izjavio kako se može naći rješenje za usvajanje Godišnjega nacionalnog plana.

Godišnji plan

“Dostavljanje godišnjih planova ne znači članstvo i mi smo spremni zauzeti takav stav. Očekujemo od SNSD-a, odnosno njihova lidera, da se i on tu potrudi i da zajedno s nama iznađe konačno rješenje kako bi se ova stvar pokrenula iz mrtvog kuta”, poručio je Izetbegović. Potvrdio je i kako misli da bi Ured visokog predstavnika (OHR), odnosno Vijeće za provedbu mira (PIC), trebali donijeti neke odluke. Ipak postoje naznake da će se stvari pokušati rješavati pa je tako i jučer potvrđeno da će se ovih dana sastati predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik i SDA Bakir Izetbegović. Hoće li tom prilikom doći do napretka, ostaje za vidjeti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije