Parlament BiH

Završena sjednica Zastupničkog doma

17.05.2018.
u 19:53

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH u drugom čitanju podržali su izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojima se predviđa produženje trajanja službe profesionalnih vojnih vojnika do navršenih 40 godina.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u vezi s ispunjavanjem psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatno ojačati Oružane snage BiH.

Zastupnici su prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravnog povjerenstva na izmjene Zakona o kaznenom postupku BiH koje je predložio zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović te se obustavlja parlamentarna procedura o ovom zakonu.

Nije bilo dovoljno podrške iz Republike Srpske za Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, predlagača zastupnika SBB-a Mirsada Đonlagića, u prvom čitanju te će se o njemu Kolegij naknadno usuglašavati.

U prvom čitanju nije podržan ni Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH jer nije bilo dovoljno glasova iz Republike Srpske te će se Kolegij Doma o njemu naknadno usuglašavati.

Podržana je u drugom krugu glasovanja inicijativa za uvrštavanje nove točke u dnevni red o radu, aktivnostima i postupcima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u svjetlu predstojećih općih izbora i potrebe da budu organizirani u fer i poštenoj atmosferi.

Zastupnici su podržali Financijski i Godišnji izvještaj Centralne banke BiH, ali nije bilo podrške iz RS-a za Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH, kao ni za Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju.

Burnu raspravu danas je izazvala Informacija o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir koju je podnijelo Ministarstvo za lјudska prava i izbjeglice BiH, ali su zastupnici većinom glasova odlučiti odgoditi glasovanje o ovoj informaciji.

Time je završena današnja sjednica Zastupšničkog doma Parlamentarne skupštine, a naredna sjednica planirana je za 30. svibnja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?