Fadil Novalić

Završena prodaja manjinskog udjela Fabrike duhana Sarajevo

Fadil Novalić
09.11.2016.
u 15:38

Završen je proces prodaje manjinskog udjela Fabrike duhana Sarajevo (FDS)  - potvrdio je federalni premijer Fadil Novalić novinarima uoči razmatranja informacije o procesu privatizacije u FDS-u na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Na izvanrednoj aukciji za prodaju dionica Fabrike duhana Sarajevo u rujnu prodano je 511.478 dionica u državnom vlasništvu po cijeni od 83,50 KM po dionici, čime je u potpunosti realizirana Odluka Vlade Federacije BiH o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u ovom gospodarskom društvu od 22. srpnja. 

Novalić je pojasnio što je prethodilo ovom transparentnom procesu. 

- Proces privatizacije dogodio se 2002. godine, kada je po Markovićevom modelu 61,1 kapitala prešlo u ruke zaposlenih. Taj odnos vlasništva ostao je do danas, a tada je premijer bio Alija Behmen - kazao je Novalić.

Priča o prodaji manjiskog udjela u FDS-u, dodaje, oživljava 2012. godine i Vlada FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem je donijela Odluku o privatizaciji u kojoj je pored osam poduzeća bio i FDS.

- To znači da nismo mijenjali kliše i da se privatizacija nije odigrala zbog nejasnih opredjeljenja Vlade. Ta opredjeljnja su postala jasna. Vrijednost našeg udjela 2009. godine bila je 51.150.000 KM i struka je rekla da za ovu prodaju treba naći strateškog partnera, pri čemu je najpovoljnija metoda putem burze - istaknuo je premijer FBiH.

Da je vrijednost prodaje FDS-a vrtoglavo padala, kazao je da potvrđuju činjenice da je iste godine FDS imao 104 milijuna KM prihoda, a kada je prodana "polugodišnji prihod bio je 16 milijuna KM, dobit 14 milijuna KM, a u trenutku prodaje 600.000 KM".

U tom trenutku velike svjetske kompanije, podsjeća, odlučile su doći na bh. tržište, te su dvije tvrtke pokazale interes za prodaju Japan Tobacco i British American Tobacco.

- Prvi su smatrali da vlasništvo u drugim oblastima umanjuje vrijednost tvrtke i kad smo im rekli da s 38 posto ne možemo to odvojiti oni su odustali. Također, drugi BAT nije bio zainteresiram za ostatak vlasništva nego su angažirali, od samih sebe, formiran fond koji je kupio taj komplet i on u budućem periodu ima zadatak da odvoji ta dva vlasništva. Njih zanima samo duhanski biznis, ali su bili spremni to uraditi i odvojiti ta dva posla - kaže Novalić. 

Pokazujući dokument o suvlasništvu u FDS-u, zaključio je da se radi o sedam-osam pravnih subjekata koji prošle godine imaju iskazan ukupan gubitak od oko osam milijuna KM.

Jedino većinsko vlasništvo Fabrika ima u Vakufskoj banci, te je, kako kaže, Agencija za bankarstvo obavijestila novog vlasnika da ima obvezu dokapitalizirati šest i pol milijuna KM i tako se "postprivatizacijski trošak novog vlasnika penje na 8.200.000 KM".

- Tog novca nije bilo u FDS-u, što potvrđuje činjenicu da smo je prodali u posljednjem trenutku. Činjenice da ni jedan od vlasnika i zaposlenika nije bio protiv ove privatizacije i da su dionice uspjeli uz pomoć nas prodati dvostruko skuplje nego što su išle na burzu govore da nismo napravili krivi potez. Jedinu stvar koju smo uradili jeste da smo imali hrabrnost to izvršiti i za to prihvaćam odgovornost. Vlada je izvršno tijelo, te ono što zapiše mora i izvršavati, a ne samo pisati - zaključio je Novalić.

Prodaja manjinskog državnog kapitala u tvrtkama jedna je od mjera predviđenih Akcijskim planom za provođenje Reformske agende.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije