Projekt vrijedan gotovo 20 milijuna eura

Završena izgradnja prekograničnog mosta na Savi kod Gradiške

Foto: SRNA
29.07.2022.
u 21:52

Most je dugačak 426 metara, širok 22 i pol metra, s četiri prometne trake

U Gradišci je svečano označen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške. Most je dugačak 426 metara, širok 22 i pol metra, s četiri prometne trake. Svoju punu funkciju, odnosno puštanje u promet trebao bi doživjeti tijekom 2024. godine, kada se s hrvatske strane završe pristupne ceste, izgradnja novog graničnog prijelaza i spajanje na autocestu A3.

Svečanosti su nazočili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi RS, ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović, vršitelj dužnosti direktora poduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Slobodan Stanarević, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Tomislav Mihotić, predstavnici EU u BiH i "Hrvatskih cesta", te brojni građani, javlja BHRT. 

Foto: SRNA

Projekt je vrijedan gotovo 20 milijuna eura, a zajednički ga financiraju BiH i Hrvatska. Most bi trebao smanjiti prometne gužve u središtu Gradiške, ali i na graničnom prijelazu.

Naime, most će doprinijeti bržem, sigurnijem i lakšem transportu robe i ljudi, te gospodarskom razvoju tog dijela BiH, te će biti jedan od najznačajnijih objekata putne infrastrukture u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući kojem će mreža auto-puteva i brzih prometnica u RS-u dobiti puni smisao, jer će povezivanjem na transeuropski Koridor 10 i auto-put Beograd- Zagreb biti direktno povezana na europsku transportnu mrežu.

Za most je utrošeno 4.900 tona čelika, a u izgradnji ukupno je korišteno oko 140 građevinskih proizvoda.

Kako je prenijela Fena, ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović je danas na pres-konferenciji u Banja Luci pojasnio kako projekt izgradnje mosta preko Save kod Gradiške obuhvaća most dužine 462 metra, pristupne prometnice sa strane BiH, odnosno RS-a 411 metara i pristupne prometnice sa strane Hrvatske oko 50 metara. Pristupna dionica sa hrvatske strane još nije završena.

Mitrović je naveo kako je spojna prometnica s hrvatske strane predmet investicije Hrvatske. Ugovor je potpisan, izvođač je uveden u radove.  

- Prema mojim informacijama, završetak radova na ovoj pristupnoj prometnici je predviđen u veljači 2024. godine - kazao je Mitrović.

Što se tiče graničnog prijelaza, podsjetio je da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH prošle godine uputilo inicijativu da se s bh. strane praktično adaptira trenutni granični prijelaz, da se uradi integrirani granični prijelaz.

- Obavijestili smo sve nadležne institucije. Prije svega, s naše strane to je Ministarstvo sigurnosti BiH, Granična policija, Uprava za neizravno oporezivanje, inspekcijiski organi. Imamo tu određene probleme. Imamo određena prepisivanja s Ministarstvom sigurnosti tko je nadležan. Naravno da je Ministarstvom sigurnosti nadležno za granične prijelaze, a mi smo tu inicijativu uputili i pozvali sve zainteresirane. S druge strane, za ovaj integrirani granični prijelaz, hrvatska strana je isto tako zainteresirana. S njihove strane nadležnost je Ministarstva sigurnosti i Ministarstva financija - naveo je Mitrović.

Po njegovim riječima, trenutno situacija što se tiče graničnog prijelaza s hrvatske strane, u slučaju da ostane granični prijelaz i s jedne i s druge strane, on se treba isprojektirati, raspisati natječaj i uraditi. 

Vršitelj dužnosti direktora JP Autoputevi RS Slobodan Stanarević je kazao da je rok za izgradnju mosta u potpunosti ispoštovan.

- U potpunosti kvalitetom, rokom, cijenom je sve zadovoljeno – naveo je on.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?