Čapljina

Završava priča o isplati šteta od snijega iz veljače 2012.

08.03.2016.
u 08:00

S nedavnim štetama od olujnog juga i strahovanjima od kasnog mraza, poljoprivrednicima čapljinske općine stigla je i lijepa vijest. Danas će započeti isplata šteta od snijega iz veljače 2012. godine. Prema riječima dr. Smiljana Vidića, načelnika općine Čapljina, dio šteta bit će isplaćen s razine Federacije - poljoprivrednici, a dio iz općinskog proračuna - štete na građevnim objektima i one naknadno prijavljene. Duga je priča vezana uz isplate šteta iz 2012. godine kad je riječ o čapljinskoj općini. Međutim, pri samom kraju, oštećeni razmišljaju racionalno - bolje ikad nego nikad.

Isplata svima jednako

- Isplata šteta počet će u utorak, 8. ožujka, kazao je dr. Smiljan Vidić, načelnik čapljinske općine, dodajući: - Novac ćemo prebaciti na banke u kojima su oštećeni otvorili žiro-račune, a onda će banke vršiti raspodjelu po brojevima tih računa, nakon čega slijede isplate. Isplatit će se svima jednako, 6,2% od procijenjene štete. Mi smo više od 3 godine inzistirali na tome da svi oštećeni budu na isti način tretirani i uspjeli smo u tome. Znam da se potrošilo puno vremena, ali treba znati - da je isplata bila po prvoj odluci Federalnog stožera Civilne zaštite, dobili bi “mrvice”, ovako će poljoprivrednici dobiti solidne svote. Prema riječima načelnika Vidića, odluka Federalnog stožera CZ odnosila se samo na štete u poljoprivredi koje su, inače, procijenjene na 17,106.158 KM, a bit će im isplaćena nepuna 1,2 milijuna maraka, odnosno 6,2 posto. Riječ je o 1066 gazdinstava, dok će 65 subjekata, kod kojih su utvrđene štete na građevinskim objektima, prema Vidićevim riječima, djelomična naknada štete u iznosu od također 6,2 posto, biti isplaćena iz općinskog proračuna.

Prijave nakon četiri godine

Zanimljivo, kada se krenulo u postupak isplate šteta kroz prijave računa od 18. siječnja do 10. veljače ove godine, jedan broj građana počeo je tek prijavljivati štete od prije 4 godine?! Vidić je kazao da će nadležno povjerenstvo izići na teren i utvrditi jesu li te prijave utemeljene. Za one kod kojih se utvrdi da su prijave opravdane, isplata će biti izvršena iz općinskog proračuna. Podsjećamo, zaplet je počeo nakon odluke Federalnog stožera CZ na čijem je čelu u to vrijeme bio ondašnji ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović, prema kojoj bi 13 subjekata upisanih u registar poljoprivrednika, koji su prijavili štete veće od 45.000 KM, dobilo 882.500 KM, a za sve ostale na raspolaganju je bila 191.000 KM?! Ta odluka je vrijedila samo za općine Čapljinu i Ljubuški, za ostale nije bilo tog uvjeta. S takvom odlukom u Čapljini nisu se slagali, tražili su isplatu recipročno utvrđenoj visini šteta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?