SKB Mostar

Zavodi plaćaju bolnici, ali i duguju milijune

01.12.2016.
u 07:00

Situacija da se u SKB-u Mostar ukidaju dijagnostičke metode koje su bile standardne posljednja dva desetljeća jasno pokazuje u kakvoj financijskoj situaciji se nalazi ova zdravstvena ustanova. Rast mostarske bolnice nije pratio rast i prihoda u zdravstvenom sektoru, tako da milijuni maraka obavljenih usluga ostaju nenaplaćeni.

Dva glavna izvora financiranja SKB-a Mostar su zavodi zdravstvenog osiguranja HNŽ-a i ZHŽ-a. Iako se ulažu maksimalni napori zavoda, nije osigurano još uvijek dovoljno novca da se plate sve usluge koje izvrši SKB Mostar.

Više od milijun KM mjesečno

- Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a poštuje, odnosno ispunjava sve svoje ugovorene obveze, pa tako i obveze koje ima prema SKB-u Mostar, a koje se periodično povećavaju i stalno imaju tendenciju rasta. U prilog tome govori i činjenica da smo 2011. godine ugovorni iznos na godišnjoj razini podigli sa 6,480.000 maraka na 8,280.000 KM, a potom u 2013. ugovorni iznos je povećan na 10,08 milijuna maraka godišnje. Od 1. siječnja 2016. ugovorni i mjesečni paušal povećan je s 840.000 KM na milijun i 10 tisuća, što na godišnjoj razini iznosi 12,12 milijuna KM. Riječ je, dakle, o povećanju od 2,04 milijuna maraka, a u odnosu na 2011. gotovo dvostrukom. Osim paušala, Zavod plaća i obveze po kreditu koji je uložio u izgradnju SKB Mostar u iznosu od 7 milijuna KM, odnosno na godišnjoj razini u iznosu od oko milijun KM, rekli su nam iz ZZO-a ZHŽ-a. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije