Pendeš - Koç:

Zavidan nivo suradnje između BiH i Turske

Pendeš - Koc
28.12.2016.
u 16:30

 Ministrica obrane BiH Marina Pendeš primila je u nastupnu posjetu veleposlanika Republike Turske u BiH Halduna Koça i vojnog atašea ove zemlje u BiH brigadira Gulhan Yilmaza.

Veleposlaniku Koçu poželjela je uspješnu misiju u BiH i iskazala očekivanja da će suradnja sa novoimemovanim veleposlanikom biti nastavljena istom dinamikom i intenzitetom kao što je bila tijekom misije njegovog prethodnika.

Pendeš je zahvalila na doprinosu Turske u jačanju reforme Oružanih snaga BiH, posebno kroz realizaciju Sporazuma vojno-financijske suradnje, te materijalnih sredstva koja će kroz ovaj program pomoći biti na raspolaganju Oružanim snagama BiH.

Veleposlanik Koç informiran je o procesu uknjižbe perspektivne vojne imovine, što je uslov za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP) i o nedavno usvojenom dokumentu “Pregled obrane” čiji sastavni dio je i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH.

- Nadam se da će Turska, kao NATO članica, i dalje podržavati naš reformski i euroatlantski put - kazala je Pendeš.

Veleposlanik Koç istakao je da BiH treba biti ponosna na reformu obrambenog sistema i obećao da će u svom kapacitetu podržati sve važne projekte koji se realiziraju u bh. obrambenim institucijama.

Posebno će podržati što skorije aktiviranja MAP-a i implementaciju Sporazuma o vojno-financijskoj suradnji i implementaciju Protokola o financijskoj pomoći potpisanog između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Na sastanku su istaknuti važni projekti, koje podržavaju Turska i BiH, kao što je proces školovanja i obučavanja pripadnika Oružanih snaga BiH na prestižnim akademijama i vojnim školama u Republici Turskoj, zatim projekti rješavanja viškova naoružanja i municije u BiH, stvaranje uslova za bolju sigurnost skladišta naoružanja i municije kroz implementaciju projekta SECUP, te brojne donacije vojne opreme, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije