PORUKA SVETE STOLICE

Zauvijek otkloniti buku oružja i prevladavanje jednih nad drugima...

pečat
28.03.2014.
u 10:41

Generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević uručio je replike priznanja i pečat apostolskom nunciju u BiH Luigiju Pezzutu

Državni tajnik Svete Stolice uputio je posebnu poruku građanima BiH preko Večernjakova pečata. Sinoć se videoporukom obratio svim građanima BiH. “Vatikanski premijer” je uime Svete Stolice i Pape poslao poruku mira i potpore svim narodima u BiH uz koje je Vatikan bio sve ove godine kao najveći prijatelj države. Poruku prenosimo u cijelosti:

- Veoma sam radostan što danas mogu biti među vama posredstvom ove videoporuke zbog dodjele nagrade “Večernjakov pečat”, dodijeljen po pohvalnoj inicijativi Večernjeg lista – izdanje za Bosnu i Hercegovinu, koji je ove godine odlučio uručiti znakovito priznanje njegovoj svetosti papi Franji i Benediktu XVI. koje danas predstavljam.

Iskreno zahvaljujem gospodinu Jozi Pavkoviću, uredniku izdanja Večernjega lista za Bosnu i Hercegovinu, i gospodinu Muhamedu Bakareviću, generalnom direktoru državne televizije, članovima izaslanstva koji su došli u Rim ovom prigodom, kao i svim suradnicima Večernjeg lista.

Izgradnja trajnog mira

- Vrijedi podsjetiti da je posebna nagrada “Večernjakov pečat” već dodijeljena, 2010. godine preuzvišenom mons. Dominiqueu Mambertiju, tajniku za odnose s državama Državnoga tajništva.

Tom prigodom gosp. Jozo Pavković je ustvrdio kako se prvenstveno želio naglasiti pozitivan doprinos Svete Stolice u korist potreba pojedinih građana i triju konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine. Tamo gdje je suživot između tri etničke sastojnice bio ugrožen ratom, to zauzimanje se širilo u vidu rekonstrukcije pravednoga i trajnoga mira kao temelja za ljudski, gospodarski i kulturni razvitak zemlje. Danas se ono nastavlja više nego ikada. Ustvari, izgradnja trajnoga mira, utemeljenoga na pravednim smjernicama života naroda i odnosa među nacijama, može s pravom biti razmatrana kao jedna od privilegiranih tema sadašnjega Pape, kao što je bila već za njegova prethodnika.

U povodu proslave 47. svjetskoga dana mira Sveti Otac je napisao: “U ovoj svojoj prvoj poruci za Svjetski dan mira želim uputiti svima, pojedincima i narodima, želju za egzistenciju punu radosti i nade. U srcu svakoga čovjeka i svake žene živi, ustvari, želja za punim životom kojemu pripada neuništiva žudnja za bratstvom koja potiče prema zajedništvu s drugima, u kojima nalazimo, ne neprijatelje ili konkurente, nego braću koju treba prihvatiti i zagrliti (usp. poruka Svetog Oca Franje za proslavu 47. svjetskoga dana mira, 1. siječnja 2014., t. 1).

Ove riječi mi izgledaju posebice važne u kontekstu Bosne i Hercegovine, gdje je uspomena na tragične i bolne trenutke rata među braćom, nažalost, još živa u mislima i srcima i gdje problemi i poteškoće sadašnjosti nude snažnu napast obeshrabrenja za budućnost koja izgleda prijeti nadi.

Sveti Otac poziva sve da se priznaju braćom i da naprave prostor, u vlastitom srcu, za zagrljaj pomirenja i zajedništva, u nakani da se surađuje u izgradnji zemlje koja će za sve biti zajednička kuća, utemeljena na pravdi i poštovanju zakonitih očekivanja i osjećaja svakoga pojedinca.

- Na osobit način htio bih pozdraviti katoličku populaciju koja se nalazi u regiji koja, u najvećoj većini, pripada narodu i etničkoj hrvatskoj zajednici. Katolička zajednica, nakon teških godina posljednjeg oružanog sukoba, sučeljava se s pitanjem vlastitoga preživljavanja. Glede toga, sve više izgledaju aktualne riječi iz pisma - poruke koje je moj prethodnik kardinal Tarcisio Bertone napisao u siječnju 2012. godine biskupima Bosne i Hercegovine i Hrvatske uime pape Benedikta XVI.: “Moraju se pobijediti obeshrabrenost i bezvoljnost i mora se ohrabriti osobna uključenost u pitanje preživljavanja. Potrebno je također zauzimati se da se poprave uvjeti života svih stanovnika, posebice mladih, koji imaju potrebu za radnim mjestima kako bi mogli ostati u Bosni i Hercegovini. Da bi se ostvarile ove važne svrhe, Crkva neće izostati u suradnji s civilnim vlastima i sa svim osobama dobre volje”.

Promicati jednaka prava

- Stvoritelj cijeloga svemira i ljudskih srca poznaje nakane koje je stvorio glede toga sa svojim stvorenjima, “nakane mira, a ne nesreće”, da bi nam omogućio “budućnost punu nade” (Jer 29,11).

Ovaj njegov mir je “djelo pravde” i “plod prava“ (usp. iz 32,17), dar milosti prema čijem ispunjenju žudi naša molitva, stalna podrška našem zauzimanju za izgradnju pravednijega svijeta i ljudskoga društva (usp. papa Franjo, govor u faveli Varginha; Brazil, 25. srpnja 2013.)

- Stoga su, također, znanstvene i kulturne ustanove pozvane da sustavno i nepristrano traže povijesnu istinu u njezinoj cjelini i učine javnima i dostupnima rezultate tih istraživanja, kako bi oni postali baština kolektiva.

Samo zahvaljujući novoj svijesti dubokih razloga i putova na kojima se događao uzburkan tijek posljednjega stoljeća, sve društvene, političke i vjerske ustanove, ujedinjene složnim duhom skladne suradnje za istinsko dobro ljudske osobe, moći će doprinijeti i osigurati sadašnjoj i budućoj generaciji hod koji će neminovno više prianjati uz neuništivu težnju za pravdom i mirom pojedinaca i društvenih slojeva. Istina i pravda su temeljne točke podrške zajedničkoj kući mira – “domus pacis” – u kojoj će se svi osjećati više slobodni i više ljudski.

- Blaženi Ivan Pavao II., koji će uskoro biti proglašen svetim, obraćajući se veleposlaniku Bosne i Hercegovine prije deset godina, upotrijebio je riječi na koje je još uvijek prikladno podsjetiti: “S eventualnim situacijama nepravde i marginalizacije treba se suočiti i riješiti ih, jamčeći svakom narodu Bosne i Hercegovine odnosna prava i obveze, osiguravajući im jednake prilike na svakom području društvenoga života posredstvom demokratskih struktura kako bi bili u stanju suprotstaviti se napasti da prevladavaju jedni nad drugima”. (Ivan Pavao II., govor gosp. Miroslavu Palameti, veleposlaniku Bosne i Hercegovine kod Svete Stolice, 27. veljače 2004.).

Stoga izražavam želju da politička zajednica triju konstitutivnih naroda, koji borave u Bosni i Hercegovini, bude sve više zauzeta u promicanju jednakih prava za pojedince i društvene skupine, i jednak pristup poslu, političkim ustanovama, sredstvima društvenoga priopćavanja za svakoga građanina, u duhu iskrena i konstruktivna dijaloga i posredstvom osmišljenih dogovora. Samo tako će se moći zauvijek otkloniti buka oružja i prevladavanje jednih nad drugima.

Naša iskrena želja je da Bosna i Hercegovina brzo krene takvim hodom prema postizanju mjesta koje joj pripada u zajednici europskih naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije