Miro Kraljević, širokobriješki gradonačelnik

Zaustavljen je trend odlazaka, očekujemo nova zapošljavanja, ali i rast plaća

12.08.2020.
u 21:55

U subotu, 15. kolovoza blagdan je Velike Gospe i Dan Grada Širokog Brijega. Tim povodom Večernji list BiH donosi razgovor sa širokobriješkim gradonačelnikom Mirom Kraljevićem.

U kakvom je slavljeničkom ozračju Široki Brijeg u doba korone?

U Širokom Brijegu uoči Dana Grada i blagdana Velike Gospe uvijek vlada posebno ozračje. Vrijeme devetnica širokobriješkoj Gospi zauzima posebno mjesto u životu Širokobriježana i naših gostiju. Iako je vrijeme epidemije koronavirusa, siguran sam kako će naše zajedništvo, vjera i ponos biti još veći.

Dobitnik ste zlatne plakete “Grb Grada Vinkovaca”. Kako ste doživjeli tu nagradu?

Široki Brijeg i Vinkovci već su 25 godina gradovi prijatelji. Potpisivanje Povelje o prijateljstvu značilo je povezivanje dvaju gradova i razmjenu iskustava na gospodarskom, kulturnom i sportskom planu. Četvrt stoljeća prijateljstva ovih dvaju gradova kroz godine je raslo i razvijalo se kako bismo danas mogli svjedočiti čvrstoj povezanosti, koja je temelj za budućnost. Iznimno mi je zadovoljstvo bilo primiti javno priznanje Grada Vinkovaca. Vjerujem kako će naša suradnja i prijateljstvo u budućnosti biti još veće i čvršće.

Prema podacima, Široki Brijeg je po razvijenosti peta jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH. Kako kao gradonačelnik komentirate tu činjenicu?  

Mogao bih slobodno reći kako sam ponosan na tu činjenicu. Ovdje se radi o konkretnim statističkim pokazateljima. Ovo je samo dokaz koliko se u Širokom Brijegu radilo i gradilo. Nastavit ćemo u tom smjeru, osluškujući potrebe svih naših građana, kako bismo izgradili Široki Brijeg po mjeri svakog čovjeka. Uvijek želim naglasiti kako smo mi servis našim građanima i gospodarstvenicima. Želimo biti uspješna lokalna zajednica, stoga vjerujem da idemo u dobrom smjeru.

Prošlo je gotovo četvrt stoljeća od uspostavljanja mira u BiH i Daytonskog sporazuma. Koliko je, po vašem mišljenju, Široki Brijeg napredovao u ukupnom društvenom, gospodarskom, kulturnom, sportskom pogledu? Je li se moglo i više?

Široki je Brijeg prije rata bio jedna od najnerazvijenijih općina. Najbolji pokazatelj toga bila je zaposlenost, koja je bila dva puta manja nego što je to danas. U proteklih 30 godina napredovali smo u svakome pogledu, gospodarskom, kulturnom i sportskom. Grad se razvijao sukladno mogućnostima. Činjenica je da je mnogo toga napravljeno, ali moramo i priznati da se moglo više. Ponekad smo to željeli, ali nismo imali mogućnosti. Možemo obećati kako ćemo i dalje raditi na dobrobit svih Širokobriježana.

Vi ste načelnik, odnosno gradonačelnik, Širokog Brijega 16 godina. Kako ocjenjujete svoje mandate i hoće li Miro Kraljević i dalje biti širokobriješki gradonačelnik? S dva desetljeća mandata bili biste svojevrsni fenomen!

Četiri mandata i 16 godina prilično su veliko razdoblje. Mislim da smo uspjeli uraditi dosta toga, sve u skladu s našim mogućnostima. Ne želimo se hvaliti, ali činjenica je da smo odradili veliki broj kapitalnih projekata. Međutim, Široki Brijeg zaslužuje još i više. Nastavit ćemo raditi na dobrobit našeg grada i svih Širokobriježana.

Vjerujem kako su to građani prepoznali i želim im zahvaliti na tome. Ne mogu reći kako sam svojevrsni fenomen. Ima i drugih sredina gdje su načelnici i gradonačelnici više mandata na vlasti. Stranka i birači odlučit će kome će dati svoj glas i povjerenje. Cilj mi je uvijek bio raditi za Široki Brijeg i njegove građane.

Ukupna dobit širokobrijeških tvrtki u 2019. godini veća je za petinu od dobiti godinu dana prije. U kolikoj su mjeri, prema vašim saznanjima, djelatnici većine gospodarskih subjekata to osjetili u plaćama?

Širokobriješko gospodarstvo raste iz godine u godinu. Prihodi i dobit koju akumuliraju gospodarski subjekti pokazatelj su dobrog smjera u kojem idemo. Što se tiče plaća, one su se posljednjih godina u određenoj mjeri povećale. Međutim, vjerujem i očekujem kako će još više rasti.

Kakve gospodarske pokazatelje očekujete za 2020. godinu, pogođenu pandemijom koronavirusa?

Prije epidemije koronavirusa imali smo određene pokazatelje koji su ukazivali na još veći gospodarski rast. Teško nam je analizirati kakva će biti 2020. godina. Vjerujem kako ćemo svi iz ove situacije pronaći najbolja rješenja i vratiti se na brojke koje smo imali prije krize.

Gradsko vijeće usvojilo je niz mjera za oporavak gospodarstva od posljedica epidemije koronavirusa. Grad Široki zbog koronakrize dijelom je oslobodio obveza gospodarske subjekte i smanjio im plaćanja pristojbi. U kojoj se mjeri to odrazilo na prihodovnoj i rashodovnoj strani gradskog proračuna?

Grad Široki Brijeg odlučio je pomoći gospodarskim subjektima koji su najviše bili pogođeni ovom krizom. Donijeli smo određene mjere koje su bile u skladu s našim mogućnostima. Također, više razine vlasti osigurale su sredstva za plaće i doprinose.

Pomogli smo i našim poljoprivrednicima kroz financiranje proljetne sjetve. Gradski proračun osjetio je ovu krizu. Ako uzmemo u obzir mjere pomoći i priljev sredstava u proračun, dolazimo do brojke od milijun maraka.

No, planirani infrastrukturni projekti su u tijeku zahvaljujući i činjenici da se financiraju iz kredita i s viših razina vlasti. Tu posebno mislimo na vodoopskrbne projekte. Jeste li zadovoljni priljevom sredstava za tu namjenu?

Nastavili smo s infrastrukturnim projektima. Trenutačno su najaktivniji projekti vodoopskrbe. Prošle godine u rad je pušten vodovod Buhovo, u Biogracima i Privalju izvedena su poboljšanja stanja vodovodne mreže. U ovoj godini nastavljeno je sa svim započetim projektima izgradnje vodovoda u mjesnim zajednicama, kao i s projektima komunalne infrastrukture. Za mjesne zajednice Ljubotići i Dobrkovići osigurana su sredstva, a radovi teku planiranom dinamikom. Vrijednost radova u prvoj fazi u MZ Ljubotići iznosi 565.018 KM s PDV-om, dok je za Dobrkoviće ugovor u vrijednosti od 906.750 KM s PDV-om. Unatoč epidemiji, radovi na projektima vodovoda u Ljubotićima i Dobrkovićima se nastavljaju. Također, završili smo prvu fazu radova na vodovodu u Knešpolju u vrijednosti od 270.000 maraka s PDV-om. Također, vrijedi spomenuti i završetak vodovodne mreže kroz industrijsku zonu Trn i naselje Zavoznik.

Unatoč problemima s koronavirusom, u tijeku je proširenje poslovnih kapaciteta više tvrtki u Širokom? Broj zaposlenih zbog koronakrize nešto se smanjio, ali ne u zabrinjavajućoj mjeri. Kad bi, po vašem mišljenju, broj zaposlenih u Širokom trebao dosegnuti željenu brojku od osam tisuća? I kada bi prosjek plaća u Širokom mogao prijeći magičnu brojku od tisuću KM?

Više širokobrijeških tvrtki radi na proširenju svojih kapaciteta, bilo da je riječ o skladišnim ili proizvodnim objektima. Siguran sam da će razvoj tih tvrtki dovesti do povećanja broja zaposlenih. Prije početka krize bili smo blizu brojke od osam tisuća zaposlenih. Vjerujem kako će u budućem razdoblju naše gospodarstvo nastaviti rasti istim tempom. Gradska uprava je kroz razvoj industrijskih zona stvarala uvjete, a to nam je cilj i u budućnosti. Trudili smo se biti dobar servis. Svjesni smo činjenice kako administracija zna biti spora, pokušavamo rješavati sve probleme. Ne mogu prognozirati kada će prosjek plaća prijeći brojku od tisuću KM. To ne ovisi o meni. Mogu samo reći da bi razvojem gospodarskih subjekata i plaće trebale rasti.

Niske plaće mnoge tjeraju na razmišljanje o odlasku iz Širokog. Pandemija koronavirusa mnoge je zaustavila u toj namjeri po logici: bolje vrabac u širokobriješkoj ruci nego golub na njemačkoj grani! Kakva su vaša saznanja o odlascima na rad u bogatije zemlje na Zapadu i vjerujete li u demografski rast Širokog Brijega?

Mnogo je razloga koji utječu na odlazak stanovništva. Danas smo u situaciji kada većina građana ima mogućnost otići u razvijenije zemlje u potrazi za boljim životom. Situacija u Bosni i Hercegovini nije najbolja, stoga su i odlasci za većim životnim prilikama razumljivi. I određeni broj građana Širokog Brijega iskoristio je tu mogućnost. U posljednje vrijeme taj je odlazak zaustavljen. Vjerujem da ćemo kao društvo pronaći najbolje rješenje kako bismo spriječili odlaske i stvorili uvjete za pristojan život svih Širokobriježana. Demografska slika Širokog Brijega uopće nije loša. Posljednjih nekoliko godina imamo blagi rast. Kroz određene mjere pomoći za novorođenu djecu, kako s lokalne tako i sa županijske razine, pokušavamo pomoći mladim obiteljima. To je smjer u kojem trebamo ići.

Kad smo prije izvjesnog vremena s vama razgovarali, bilo je riječi i o projektu Duhanske stanice. Možete li nam kazati nešto konkretnije o perspektivi tog projekta?

Manjim projektnim aktivnostima stvoren je veliki broj parkirnih mjesta na prostoru Duhanske stanice, a uklonjen je dio ruševnih objekata. Nastavit ćemo s manjim aktivnostima, uklanjanjem dijelova objekata koji ugrožavaju sigurnost građana. Prostor Duhanske stanice jedinstvena je cjelina, namijenjena za razne javne objekte i sadržaje javnog karaktera. U tijeku je izrada detaljnoga plana projekta Duhanske stanice. Možemo reći kako je ovo velika investicija i bit će potrebno pronaći financijska sredstva sa svih strana.

Tada smo razgovarali i o okolnostima vezanim za saniranje ruševnih objekata u samom središtu grada i nadomak autobusnog kolodvora? S druge strane, mnogi ne mogu prepoznati dio grada od zgrade Županije i Nameksa u smjeru Borka. Hoće li uskoro biti još takvih pozitivnih iznenađenja?

Imamo cilj urediti središte grada i sanirati ruševne objekte. Pokušavamo pronaći rješenje. Problemi sa saniranjem uvelike su otežani jer su svi ti objekti u privatnom vlasništvu. Vjerujemo kako će se postići kompromis na dobrobit svih. Dio grada koji ste spomenuli uredili smo u posljednjih godinu dana. Ima još određenih projektnih aktivnosti koje planiramo, ali svakako možemo reći kako je taj dio grada postao zasebna cjelina. Ne vjerujemo da će biti iznenađenja, ali mogu reći kako će biti realiziranja projekata koje smo obećali. Riječ je o uređenju prostora od Trga širokobrijeških žrtava prema Robnoj kući i parkirališnom prostoru ispod Robne kuće i hotela Park. Završili smo s projektnom dokumentacijom i riješili imovinsko-pravne odnose. Uskoro krećemo s tim projektom koji će se realizirati u fazama.

Pročistač za vodu jedan je od najvažnijih infrastrukturnih objekata u Širokom Brijegu. Dokle se stiglo s tim zahtjevnim projektom? 

Realizacija projekta izgradnje pročistača vrlo je vrijedan infrastrukturni projekt. Ukupna vrijednost je 2,705.172 eura bez PDV-a, a financiranje je osigurano kreditnim i grant sredstvima. Ovaj kapitalni projekt trebao bi biti završen iduće godine. Bilo je potrebno dulje vrijeme za početak ovog projekta zbog opsežne papirologije. Također, imali smo određenih poteškoća i s viših razina glede izbora nadzora. Vjerujemo da ćemo ubrzati izgradnju ovog kapitalnog i važnog projekta za Široki Brijeg.

Sve je izraženija potreba izgradnje kružnog toka kod nove školske zgrade na Pecari? Razmišljate li o rješenju problema prometnog čepa koji se često pojavljuje kod groblja na Trnu, gdje se cesta iz smjera Vagana susreće s Trskom cestom?

Kružni tok kod škole na Pecari planiramo odraditi. Već smo bili krenuli u određene aktivnosti, ali su nas usporili imovinsko-pravni odnosi. Uskoro bi trebali početi s realizacijom. Nedavno smo održali sastanak s predstavnicima JP Ceste Federacije BiH. Razgovarali smo o tom prometnom rješenju, ali i o brojnim drugim problemima. Imamo cilj riješiti sve prometne probleme na magistralnoj cesti koja prolazi kroz Široki. Dobra volja i želja za rješenjem postoji s obiju strana. Već se krenulo u izradu prometnih rješenja.

Smilje je već gotovo prošlost, duhanu je budućnost još neizvjesna. Kako vidite razvoj poljoprivrede, posebno u kontekstu Podravkina projekta?

Poljoprivreda uvijek ima prostora za razvoj. Pozdravljam Podravkin projekt, odličan je to primjer kako se ulaganjem u ovaj kraj i stvaranjem adekvatnih uvjeta mogu stvoriti prilike za pristojnu poljoprivrednu proizvodnju od koje obitelji mogu živjeti. Nadam se da će i ubuduće biti ovakvih konkretnih projekata. U posljednje vrijeme sve više je poljoprivrednih aktivnosti. Stvari se pomiču nabolje.

U ekspanziji je stanogradnja. Koliko se stanova trenutačno gradi u Širokom i imate li uvid u nove stambene projekte?

U posljednje vrijeme imamo ekspanziju izgradnje stanova. U kratkom razdoblju izgrađeno je nekoliko zgrada. Izgleda da na tržištu ima potražnje, stoga je i ponuda u skladu s tim. Također, investitori ne posustaju, a uskoro će u Širokom Brijegu zasjati novi stambeni prostori.

U Gradu se priča o potrebi nove regulacije prometa?

Činjenica je da Široki Brijeg ima određenih problema s prometnom regulacijom. Struka će reći svoje mišljenje. Pokušat ćemo napraviti najbolja rješenja. Široki ima specifičan zemljopisni položaj, stoga je i teško pronaći idealna prometna rješenja. Živimo na prilično frekventnom prostoru, a broj registriranih vozila nikad nije bio veći. Izgradnja brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica Republike Hrvatske uvelike bi trebala rasteretiti promet kroz Široki Brijeg.

Građani su pozdravili uređivanje korita rijeke Lištice.

Želimo urediti korito rijeke Lištice. Stoga je odgovornost na svima nama da čuvamo ono što nam je priroda dala.

Što sa starom tržnicom i postoji li prikladna lokacija za novu?

Prostor stare tržnice želimo adekvatno urediti i opremiti. Trenutačno radimo na tome kako bismo korisnicima (prodavačima i kupcima) osigurali što bolje uvjete. Nadamo se da će tržnica opravdati očekivanja Širokobriježana. Mi ćemo u našim planovima raditi i na traženju neke bolje lokacije.

Počela je Premijer liga. Predsjednik ste NK Široki Brijeg. Mnoge navijače zanima kakvo je stanje u klubu. Kakva je situacija u ostalim sportskim klubovima u Širokom, gradu sporta?

Počela je Premijer liga. Zbog korone natjecanje se igra u specifičnim uvjetima. Imamo odličan start, a vjerujem kako ćemo s dobrim igrama nastaviti. Imamo dobru ekipu, u skladu s našim mogućnostima, a ciljeve uvijek postavljamo visoko. Klub je stabilan, imamo određenih problema, kao i svi ostali. Ovo je teška godina za sport. Mi smo uvijek bili grad sporta i to želimo održati. Podržavamo sve sportske kolektive. Međutim, najveći podupiratelji sporta su naši gospodarstvenici. Ne sumnjam u njihovu potporu za razvoj našeg sporta, kako individualnog tako i kolektivnog.

Ljeto u Širokom bilo je u znaku širokobrijeških festivala. MFF će biti upriličen u online izdanju. Unatoč koroni, održavaju se neki kulturni programi prilagođeni novonastaloj situaciji.

Već smo se nekoliko puta u razgovoru dotaknuli epidemije koronavirusa. Nažalost, ona je utjecala i na otkazivanje širokobrijeških festivala. Imali smo bogat sportski, kulturni život i festivalski program preko ljeta. Ne sumnjam kako ćemo se dogodine vratiti tome. Grad će uvijek podupirati sve aktivnosti koje su u interesu naše zajednice. Određeni kulturni događaji organiziraju se i ove godine, ali u skromnim i prilagođenim izdanjima.

Na blagdan Velike Gospe i Dan Grada Širokog Brijega u središtu grada tradicionalno se održavao koncert neke od estradnih zvijezda, kao što su Thompson, Bebek…

Tradicionalno smo organizirali koncerte na blagdan Velike Gospe i Dan Grada. Ove godine zbog cijele situacije to nismo u mogućnosti. Moramo biti odgovorni, a zdravlje građana uvijek nam je na prvome mjestu.

Kakva će biti regulacija prometa na sam blagdan Velike Gospe i Dan Grada?

O regulaciji prometa odlučit će nadležne službe i PU Široki Brijeg, a sve u skladu s potrebama. Zbog neodržavanja koncerta sigurno će biti lakše regulirati promet nego prethodnih godina.

Koja je vaša poruka sugrađanima za blagdan Velike Gospe i Dan Grada Širokog Brijega?

U prvom redu, svim Širokobriježankama i Širokobriježanima, našim gostima, želim čestitati Dan Grada i blagdan Velike Gospe. Neka provedu ovo razdoblje u blagdanskom ozračju, sa svojim obiteljima i najmilijima. Neka čuvaju sebe, svoje zdravlje i zdravlje najbližih. Budimo odgovorni. Vjerujem kako ćemo pronaći izlaz iz cijele ove situacije. Uvijek sam optimist, vjerujem da ćemo ovdje ostati i opstati, kao što smo i dosad u mnogo težim vremenima. Ovaj narod naučio je raditi i boriti se za bolje uvjete. Želimo živjeti od svoga rada. Neka Široki Brijeg uistinu bude grad u koji ljudi žele doći, u njemu živjeti i raditi i u njemu ostati.•

Ključne riječi

Komentara 1

SP
Spezzi
00:03 13.08.2020.

Vitez švedskog stola, svake godine smaže oveće stado ovaca.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije