Nova praksa u BiH

Zatvor slobodom zamijenilo više od 120 osuđenika, rade za opće dobro

13.01.2012., Bjelovar - Predstavnici Grada Bjelovara vec tradicionalno godisnje obilaze bjelovarski zatvor kako bi se upoznali s uvjetima boravka i zivota zatvorenika i pritvorenika. Bjelovarski zatvor po tom pitanju spada u hrvatski vrh, bez obzira na la
31.01.2016.
u 07:15

Rad za opće dobro na slobodi praksa je koja se od 2011. primjenjuje u Sarajevskoj županiji i od tada je više od 120 osoba koje su bile osuđene na zatvorsku kaznu izabralo raditi. Iz Ministarstva pravosuđa Sarajevske županije, koje je organ nadležan za izvršavanje alternativne kaznene sankcije rada za opće dobro na slobodi na području Sarajevske županije, kazali su da je ta sankcija u pravni sustav FBiH inkorporirana 2003. Kaznenim zakonom.

Sudovi šalju prijedloge

To ministarstvo donijelo je pravilnik o izvršavanju rada za opće dobro na slobodi kojim je uređeno izvršavanje sudske odluke o zamjeni kazne zatvora radom za opće dobro na slobodi, a koji je stupio na snagu 2010. Tu opciju izabralo je više od 120 osuđenih osoba, koje su uz vlastiti pristanak zamijenile već izrečenu kaznu zatvora radom za opće dobro na slobodi. Samo tijekom 2015. , Ministarstvu pravosuđa Sarajevske županije za izvršavanje rada za opće dobro na slobodi dostavljeno je 35 presuda nadležnih sudova i to 31 presuda Općinskog suda u Sarajevu i četiri presude Općinskog suda u Zenici, kojima je obuhvaćeno 37 osoba kojima je zatvorska kazna uz njihov pristanak zamijenjena radom za opće dobro na slobodi. Rad za opće dobro na slobodi je alternativna kaznena sankcija kojom se počiniteljima kaznenih djela za koja je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do jedne godine, uz dobrovoljni pristanak osuđenog, zamjenjuje društveno korisnim radom u trajanju od najmanje deset do najviše 90 radnih dana. U strukturi kaznenih djela, pojašnjavaju iz ministarstva, koja su počinile osobe koje izvršavaju alternativnu kaznenu sankciju, dominiraju nedopušteno posjedovanje, upotreba ili omogućavanje upotrebe narkotičkih sredstava, imovinski delikti (krađe, šumske krađe, džepne krađe, prijevare), te kaznena djela nanošenja tjelesnih ozljeda i nasilja u obitelji. Osobe koje su do sada upućivane na izvršavanje rada za opće dobro na slobodi su uglavnom bili muškarci mlađe životne dobi s nižim stupnjem formalnog obrazovanja, u najvećem broju korisnici narkotičkih sredstava te ukupno četiri ženske osobe, osuđene za izvršenje lakših imovinskih delikata i nedopušteno posjedovanje droga.

Poduzeća susretljiva

Rad za opće dobro na slobodi je, navode, besplatan i ne služi postizanju dobiti poslodavca. Osuđene osobe koje izvršavaju rad za opće dobro na slobodi nakon završetka radnog vremena idu kući. Rad za opće dobro na slobodi obavlja se u organizacijama od javnog interesa, a koje vrše javnu djelatnost u okviru koje se može ostvariti opća i posebna svrha izvršavanja kazneno- pravnih sankcija. Glasnogovornik KJKP ‘’Rad’’ Ahmed Đipa je kazao da u tom poduzeću trenutačno radi jedna osoba po osnovi rada za opće dobro na slobodi. Takve osobe, objašnjava, rade na poslovima koje poduzeće odredi. U ovom slučaju, osoba radi na gradskom deponiju na razvrstavanju otpada. U tom poduzeću, kaže on, najviše su imali pet osoba koje su zatvorsku kaznu zamijenile radom, a zadrže se do tri mjeseca. - Naši zaposlenici reagiraju pozitivno na ovu praksu, zaključio je Đipa.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?