kiseljak

Zatraženo preispitivanje odluke o otpuštanjima

30.01.2021.
u 19:05

Najave da će Sarajevski kiseljak, punionica mineralne vode i proizvođač sokova na njezinoj bazi, čije je sjedište u Kiseljaku, otpuštati radnike, a spominjala se brojka i do 80 radnika, bile su povod tematskoj sjednici Općinskog vijeća Kiseljak.

Namjera je bila doznati koliko se radnika planira otpustiti te hoće li biti prikladno zbrinuti. Pozivu na sjednicu odazvali su se predstavnici Uprave tvrtke u Kiseljaku, ali i Zagrebu, sindikata kao i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanske županije, koje je Sarajevskom kiseljaku izdalo koncesiju za iskorištavanje mineralne vode. Sarajevski kiseljak trenutačno zapošljava 368 radnika, a njih 185 ima prebivalište u općini Kiseljak.

“Naša namjera je jačati proizvodnju i distribuciju u Kiseljaku. U tom smislu bit će prestrukturiranja, otpuštanja, a ako ojačamo proizvodnju, moguće i novih zapošljavanja. Nitko od nas ne zna što donosi sutra. Radnici koji su već ostali ili će u tim procesima ostati bez posla, kuhari, zaštitari, spremačice i vozači, bit će zbrinuti na način da im se ponude druga radna mjesta ili isplate otpremnine. Radi se o prestrukturiranju i podsjetit ću vas da smo prošle godine u gradnju Punionice vode Sara u Kreševu uložili 20 milijuna KM. Tko će te silne milijune litara prevoziti ako ne vozači koje već imamo, ali moguće kao radnici drugih tvrtki s kojima sklopimo posao”, objasnio je Marinko Pleština, predstavnik Jamnice plus iz Zagreba.

Koliko će točno radnika biti pomaknuto sa sadašnjih radnih mjesta u sklopu reorganizacije, nije rečeno. “Ono što možemo kazati jest da nije u planu otpuštanje 80 radnika koliko se spominje. U reorganizaciji koju radimo konzultirat ćemo lokalnu zajednicu”, dopunio je svojeg kolegu Marijan Vrandešić, član Uprave Jamnice plus d.o.o Zagreb.

Sjednica je rezultirala usvajanjem zaključaka u kojima se od članova Uprave i vlasnika traži preispitivanje odluke o smanjenju broja zaposlenih. Općinsko vijeće pozvalo je Sarajevski kiseljak na bolju komunikaciju te da ih redovito informiraju o poduzetim koracima na planu reorganizacije poslovanja, posebice onima u kojima bi moglo doći do otpuštanja radnika. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?