Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zastupnički dom FBiH razmotrio pitanja iz energetskog sektora

14. siječnja 2020. u 15:20 0 komentara 33 prikaza

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su na tematskoj sjednici razmatrali mnoga pitanja iz oblasti energetskog sektora koja se tiču energije, plina, obnovljivih izvora, ali i zaštite okoliša. 

O zagađenju zraka, koje je aktualno u Bosni i Hercegovini, govorila je zastupnica Naše stranke Amela Kuskunović, navodeći kako zagađenje zraka može prouzročiti rak, respiratorne bolesti, kao i oštećenja mozga, posebno kod djece.

- Prisutna je pasivnost eksperata zdravstvene struke. Nedostaju analize stanja zdravlja stanovnika u ugroženim područjima. Naše zdravlje je politički problem i zahtijeva ozbiljan i multidisciplinaran pristup - rekla je Kuskunović.

Zastupnik Kluba DF-GS Bahrudin Šarić poručio je da zastupnici podrže izgradnju zamjenskih blokova, kakav je Blok 7 Termoelektrane Tuzla.

- Ako ovoj državi trebaju zamjenski blokovi, treba ih podržati. Sa zagađenjem zraka nema veze Blok 7 TE Tuzla, već su u pitanju individualna ložišta. Zabraniti uporabu ugljena možemo lako, ali trebamo razmišljati o građanima, koju im alternativu pružiti - rekao je zastupnik A-SDA i predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Zastupničkog doma Sefer Demirović.

Zastupnik Kluba SDA Miralem Galijašević zatražio je odgovor na pitanje jesu li se stekli uvjeti za uvođenje obligacijskih šema za energetsku efikasnost u vidu nameta za cijenu električne energije?

Neovisni zastupnik Hasan Muratović smatra da termoelektrane nisu samo uzrok zagađenja, te je uputio pitanje „što sa rudarima?“ i „što s postrojenjima za energetsku efikasnost?“.

Tematska sjednica je posvećena ispunjavanju obaveza Federacije BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, zbog čega se zastupnici trebaju izjasniti o zaključcima koji će biti formirani u cilju prevazilaženja zastoja u procesu prilagođavanja zakonodavstva iz energetskog sektora sa onim u Europskoj uniji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.