Sarajevo

Zastupnički dom danas o novim zakonima o porezu na dohodak i doprinosima

Zastupnički dom
25.04.2017.
u 08:00

U skladu s ciljevima i fokusom Reformske agende, zastupnici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta danas bi se trebali očitovati o novim zakonskim rješenjima koja se odnose na porez na dohodak i doprinose.

Oslobođeni poreza

Svrha zakona o porezu na dohodak je “osigurati javni prihod za proračune županija kroz namet poreza na dohodak fizičkim osobama rezidentima Federacije i nerezidentima koji ostvaruju dohodak na teritoriju Federacije”. Namjera Vlade FBiH je, kao predlagača zakona, da se smanji porez na niska primanja i proširi osnovica dohotka za do sada neoporezive naknade i prihode.

- S ciljem zaštite dohotka iz osnove radnog odnosa, a koji su u iznosi ispod 700 KM na mjesečnoj razini, uvodi se osobni odbitak koji će se odraziti kao nulta stopa poreza na dohodak na primanja do 700 KM. Na taj način zaposlenici s primanjima do 700 KM oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak, stoji u obrazloženju nacrta zakona o porezu na dohodak.

Proširenje porezne osnovice, predviđa se, na način da se uključuju naknade na ime toplog obroka, prijevoza i regresa prilikom obračuna poreza, koje dosad nisu bile oporezovane niti su na njih plaćali doprinosi iz kojih zaposlenik stječe pravo na mirovinu ili na zdravstvo ili na naknadu prilikom prestanka rada.

Stopa doprinosa

Uz to, predloženo je smanjene stope doprinosa koju su dosad plaćali poslodavci s 41,5 posto na 33 posto, što će utjecati na zadržavanju istih troškova poslodavca na minimalnim primanjima zaposlenih, ali će se smanjivati njegovi troškovi kod zaposlenih s većim primanjima.

Obračun poreza na dohodak će se vršiti na način da se od ukupnog prihoda umanje obvezni doprinosi od 33 posto i osobni odbitak od 700 KM mjesečno, i na tako dobivenu osnovicu primijene stope poreza.

Porez na dohodak će se obračunavati primjenom progresivnih poreznih stopa - 13 posto na iznos osnovice do 800 KM mjesečno ( 9600 godišnje), i po stopi 20 posto na razliku osnovice veće od 800 KM mjesečno (više od 9600 godišnje). 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije