Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zastupnici u HNŽ-u: Nismo poligon za eksperimente, ne trebaju nam migranti niti sljedbenici kulture ratovanja

Ovo je tipična samovolja i zloupotreba položaja zarad samo vama poznatih političkih ciljeva, a na štetu stanovnika ovog djela Hercegovine, stoji u pismu
05. srpnja 2019. u 15:53 0 komentara 305 prikaza

Zastupnici u Skupštini HNŽ poslali su otvoreno pismo ministrici za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihi Borovac, te javni poziv institucijama kaznenog progona u BiH za zaštitu javnog interesa i općeg dobra. Pismo je potpisalo 16 zastupnika i to 
Marija Bešker, Slaven Raguž, Tomislav Martinović, Slavko Bilić, Marija Bošković, Stana Burić, Zora Dujmović, Ivan Odak, Andrea Pehar, Milica Pehar, Đuro Prkačin, Iva Raguž, Damir Džeba, Vera Konjevod, Nevenko Herceg i Julineta Jurić.

Otvoreno pismo zastupnika prenosimo u cijelosti:

"Gospođo Borovac,

Vaš jučerašnji poziv i aktivnosti koje ste provodili u Mostaru zapravo ne znače ništa drugo već ponovni pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja i vašeg zlonamjernog djelovanja u ovom dijelu Hercegovine.

Odgovorno vam tvrdimo kako nam ne trebaju niti migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele u Mostar, niti sljedbenici kulture ratovanja koji bi se prema vašem političkom djelovanju trebali doseliti u Salakovac.

Nama ne trebaju niti kao gosti osobe koje su dobrovoljno otišle za osobama koje su u Siriji ubijale druge, samo zato što su različiti od njih, već tražimo da institucije kaznenog progona protiv istih pokrenu postupke radi utvrđivanja povrede zakona Bosne i Hercegovine. Posebice ističemo provođenje Zakona o strancima, Zakona o državljanstvu i Kaznenog zakona BiH.

Sve vaše dosadašnje odluke su samovoljne o ovom pitanju i nisu dobile potrebna odobrenja, prvenstveno Vijeća ministara BiH, a potom ni nadležnih tijela Hercegovačko-neretvanske županije i grada Mostara. Ovo je tipična samovolja i zloupotreba položaja zarad samo vama poznatih političkih ciljeva, a na štetu stanovnika ovog djela Hercegovine.

Odgovorno vam tvrdimo da ćemo, u ime naroda i građana koji su nas birali, učiniti sve da se vaše zlonamjerne i protuzakonite nakane ne ostvare. Mi nismo nikakav poligon za eksperimente koje provodite, a koji nas dovode do ruba snošljivosti i tolerancije. Dovoljno je samo pogledati što ste svojom neodgovornom i nesposobnom politikom učinili u Bihaću i Tuzli pa da se normalan čovjek zapita imate li i trunčice razuma i odgovornosti za ovakvu lošu politiku.

Nadamo se da nećete i ovaj put tvrditi da smo mi od naroda izabrani zastupnici pokušali ponovno napraviti tzv. “državni udar”.

OVIM PUTEM JAVNO POZIVAMO VIJEĆE MINISTARA BIH DA SE ANALIZIRAJU OVE ZLOUPOTREBE OVLASTI I NEZAKONITE AKTIVNOSTI MINISTRICE SEMIHE BOROVAC, TE DA PODUZMU MJERE ZA ZAŠTITU STANOVNIŠTVA OVOG DJELA HERCEGOVINE OD SAMOVOLJE OVAKVIH POJEDINACA, TAKOĐER TRAŽIMO DA JAVNO ODGOVORITE IMAJU LI SPOMENUTE TVRDNJE GOSPOĐE MINISTRICE O SMJEŠTAJU MIGRANATA I OBITELJI ISILOVACA, ODNOSNO POVRATNIKA SA SIRIJSKOG RATIŠTA POTREBNA ODOBRENJA I ODLUKE VIJEĆA MINISTARA? UKOLIKO NEMAJU, JAVNO POZIVAMO TUŽITELJSTVO BOSNE I HERCEGOVINE, TUŽITELJSTVO FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I TUŽITELJSTVO HERCEGOVAČKO NERETVANSKE ŽUPANIJE DA ISPITA SAMOVOLJU I ZLOUPOTREBU POLOŽAJA SEMIHE BOROVAC.

TAKOĐER POZIVAMO I VELEPOSLANICU ŠVICARSKE KONFEDERACIJE KOJA JE JUČER BORAVILA U MOSTARU DA JAVNOSTI POJASNI KAKVA JE NJEZINA ULOGA U OVIM ILEGALNIM AKTIVNOSTIMA SEMIHE BOROVAC, TE SE ISTOVREMENO OBRAĆAMO I VLASTIMA PRIJATELJSKE ŠVICARSKE KONFEDERACIJE DA PREISPITA OVAKVO PONAŠANJE SVOJE PREDSTAVNICE U BOSNI I HERCEGOVINI. PUTEM ZASTUPNIKA U PARLAMENTU EUROPSKE UNIJE JAVNO POZIVAMO INSTITUCIJE EUROPSKE UNIJE DA SE UKLJUČE U OVAJ SLUČAJ TE ZAŠTITE STANOVNIKE OVOG DJELA BOSNE I HERCEGOVINE, KOJI SU PO DRŽAVLJANSTVU DRŽAVLJANI I EUROPSKE UNIJE, OD SAMOVOLJE NOSITELJA DRŽAVNE VLASTI U BOSNI HERCEGOVINI".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.