Odluka

Zastupnici raspravljaju o proračunu od 1,7 milijardi KM u srijedu

28.12.2015.
u 07:00

Za financiranje institucija BiH proračunom je predviđeno 950,000.000 KM, a za servisiranje vanjskog duga 770,637.818 KM

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će u srijedu, 30. prosinca, prijedlog zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za sljedeću godinu, koji je predložilo Predsjedništvo BiH. Na osnovi prijedloga zakona, proračun za sljedeću godinu iznosi 1.720,637.818 KM, od čega je za financiranje institucija BiH predviđeno 950,000.000 KM, a za servisiranje vanjskog duga 770,637.818 KM. Izdvajanje za servisiranje vanjskog duga veće je za 157,000.000 KM, u odnosu ovogodišnji proračun.

U strukturi prihoda i dalje dominira zahvatanje s jedinstvenog računa i identično je iznosu iz tekuće godine - 750,000.000 KM. Kao proračunski prioriteti navedeni su izgradnja funkcija BiH u vezi s ispunjavanjem uvjeta za članstvo u EU, primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stavljanje u funkciju Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH. Predloženim proračunom definiraju se kontrola i ograničenje novog zapošljavanja, te metodologija za ograničenje plaća na održivoj osnovi, što je jedan od zadataka iz akcijskog plana Reformske agende BiH za razdoblje 2015. - 2018.

Predviđeno je da Zastupnički dom u prvom čitanju razmatra prijedlog zakona o sljedećim danima u vrijeme blagdana u BiH, na osnovi kojeg bi pripadnici pravoslavne, katoličke, islamske i židovske vjere, te svih ostalih vjera u BiH godišnje imali pravo na pet neradnih dana za obilježavanje blagdana. Pred zastupnicima bi se trebao naći i prijedlog zaključaka Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost koji su proistekli iz rasprave Zastupničkog doma o informaciji Ministarstva sigurnosti BiH o terorističkom napadu u Rajlovcu 18. studenoga, kada su ubijena dvojica pripadnika OS BiH, te ukupnom stanju sigurnosti u BiH. Predlaže se da Vijeće ministara BiH tromjesečno, a po potrebi i češće, informira Parlamentarnu skupštinu BiH o stanju sigurnosti i provođenju mjera u cilju sprečavanja djelovanja terorističkih skupina i pojedinaca u BiH.

Povjerenstvo je predložilo i usvajanje zaključka kojim bi Vijeće ministara BiH moralo u roku od 90 dana dostaviti PS BiH konkretan prijedlog zakonske legislative za borbu protiv terorizma. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije