sarajevo

Zastupnici PSBiH o porukama predsjednika Europske komisije

28.02.2018.
u 14:12

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak kazao je da su poruke koje je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker istakao u svom današnjem govoru "europske poruke", koje ukazuju na to kako je potrebno okrenuti se budućnosti, raditi zajedno i prihvatiti europske vrijednosti kako bi BiH što prije ušla u Europsku uniju.  

Kako je rekao danas novinarima u Sarajevu, BiH mora napraviti određene iskorake, a posebno u vezi s Izbornim zakonom.

- Jedan od osnovnih uvjeta je da iduće izbore dočekamo s novim zakonodavstvom, kako bi mogli provesti izborne rezultate, jer u suprotnom slijedi ozbiljan zastoj na europskom putu - smatra Čolak.

Šef kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu PSBiH Saša Magazinović napomenuo je da je predsjednik Europske komisije danas ponovio poruke iz nedavno predstavljene Strategije Europske komisije za zapadni Balkan.

Magazinović je mišljenja da BiH ne može postati članicom EU ukoliko ne poštuje europske vrijednosti te da s postojećim podjelama i nacionalizmom nema "šta tražiti u EU".

Predsjedateljica Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević ukazala je na Junckerovu poruku kako je vladavina prava obaveza svih, da bez nje nema europskog puta te da je borba protiv kriminala i korupcije temelj vladavine prava.

- Jasno je kako se BiH treba uhvatiti u koštac s organiziranim kriminalom i korupcijom te da treba uspostaviti toleranciju i dijalog kao model za traženje rješenja - istakla je.

Napomenula je da "jedan glas", o kojem je govorio Junker, ne znači centralizaciju već da se radi o mehanizmu koordinacije i usuglašenim odgovorima za Brisel.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije