“Kodeks ponašanja”

Zastupnici ostaju bez 20 posto plaće u RS-u

NSRS
03.09.2017.
u 08:00

Zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS) jednokratno će biti novčano kažnjeni u visini od 20 posto plaće za težu povredu pravila i ponašanja u tom zakonodavnom domu. Mjesečna plaća profesionalnih zastupnika u entitetskom parlamentu, uz minuli rad, je oko 3000 KM, a oni koji nisu zasnovali radni odnos primaju mjesečnu naknadu od oko 1780 KM. Prijedlogom kodeksa ponašanja narodnih zastupnika, koji će biti razmatran na sjednici 12. rujna, definirano je kako su teže povrede kodeksa narušavanje tijeka sjednice i reda u dvorani, korištenje izraza i riječi koje vrijeđaju ili omalovažavaju drugoga i drugačijega, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled te dignitet Narodne skupštine te potiču na mržnju i nasilje. Odbijanjem 20 posto od plaće kaznit će se i parlamentarci koji iskažu netoleranciju prema drugačijoj rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu ili druge moguće predrasude te ako pokažu nepažljiv i neodgovoran odnos prema imovini Narodne skupštine ili ne poštuju zaposlene u tom zakonodavnom tijelu. Predviđena je i pisana opomena za teže povrede kodeksa, kao i usmena opomena kao lakša mjera.
Za provođenje i praćenje primjene tog kodeksa i izricanje mjera nadležan je Etički odbor koji će predstavljati pet zastupnika, tri iz vladajućih stranaka i dva predstavnika oporbe. Predsjednik Etičkog odbora bira se iz reda članova, svakih šest mjeseci, naizmjenično iz vladajućih stranaka i oporbe. Cilj kodeksa je, kako se navodi, očuvanje, afirmacija i unapređivanje ugleda i dostojanstva narodnog zastupnika te jačanje povjerenja građana u Narodnu skupštinu RS-a. Jednim od članaka definirano i da je zastupnik dužan biti “poslovno” odjeven u dane održavanja sjednice Narodne skupštine, sjednice radnih tijela ili službenih sastanaka. Odredbe tog članka kodeksa odnose se i na predsjednika i članove Vlade, goste i sve druge koji sudjeluju u radu Narodne skupštine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije