Zastupnički dom BiH i FBiH

Danas glasovanje i o državnom i federalnom proračunu za 2020. godinu

18.12.2019.
u 09:32

Federalni proračun za narednu godinu predložen je u iznosu od 4.954.392.401 KM. U odnosu na važeći veći je za 83,0 posto ili 2,25 milijardi KM.

Prijedlog zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza za 2019. godinu jedna je od 48 točki dnevnog reda koje bi danas trebali razmatrati zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ovogodišnji proračun, koji iznosi gotovo 1,8 milijardi KM, do sada nije usvojen zbog zastoja u radu PSBiH te su ove godine bh. institucije funkcionirale kroz četiri tromjesečne odluke o privremenom financiranju.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine čime je omogućeno povećanje plaća vojnicima i toplog obroka za dvije KM zaposlenim u institucijama BiH, osim izabranim i imenovanim dužnosnicima.

Servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Proračun polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za razdoblje od 2019. do 2021. godine i nakon procedure u Vijeću ministara upućuje se Predsjedništvu BiH.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH okončao je u utorak raspravu o Prijedlogu proračuna za narednu godinu, zakonu o njegovom izvršenju i setu zakona koji se odnose na prelazak Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje na trezorsko poslovanje.

Glasovanje o tim zakonima bit će obavljeno danas u nastavku sjednice, do kada će i Vlada Federacije BiH razmotriti amandmane.

Federalni proračun za narednu godinu predložen je u iznosu od 4.954.392.401 KM. U odnosu na važeći veći je za 83,0 posto ili 2,25 milijardi KM.

Osnovni razlog uvećanja je integracija Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u proračun FBiH, čiji financijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Donošenjem izmjena tri zakona (Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o proračunima u Federaciji BiH) predviđeno je da Zavod MIO  dobije status proračunskog korisnika.

To podrazumijeva da će prihodi od uplata doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, koji su prihodi ovoga zavoda, od 1. siječnja biti sastavni dio proračuna Federacije i uplate doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Ukoliko Zastupnički dom danas, a u četvrtak Dom naroda usvoje navedena zakonska rješenja od 3. siječnja Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje postaje proračunski korisnik, te će prva mirovina iz federalnog proračuna biti isplaćena u veljači.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?