Naslovnica Vijesti

Zastupnice Zovko, Šuica i Maletić o inovacijama u europskom gospodarstvu

08. ožujka 2018. u 17:21 0 komentara 46 prikaza

Zastupnice u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Željana Zovko sudjeluju na sjednici proširenog Predsjedništva Kluba zastupnika Europske pučke stranke, koji se danas i sutra održava u Valenciji (Španjolska), a glavna tema su inovacije u europskom gospodarstvu, s posebnim naglaskom na poljoprivredu.

Domaćin sastanka je predsjednik španjolske EPP delegacije u Europskom parlamentu i potpredsjednik Kluba EPP-a Esteban Gonzalez Pons, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Stajalište Europske pučke stranke je da EU treba staviti naglasak na inovacije kako bi se suočila s američkom i azijskom konkurencijom te treba ubrzati napredak s ciljem oblikovanja sljedećeg digitalnog vala koji će digitalnu tehnologiju prenijeti s pametnih telefona u kućanstva.

Europska pučka stranka zagovornik je europskih vrijednosti koje uključuju socijalno tržišno gospodarstvo, kreativne kapacitete i stabilne demokracije. Ove konkurentske prednosti djeluju u kombinaciji s industrijskim uspjehom, izvrsnim istraživačkim kapacitetima, snažnim obrazovnim sustavima i najjačom potrošačkom snagom.

Zastupnici EPP-a u  Valenciji, kako je navedeno, raspravljaju o financijskim sredstvima za inovacije te inovacijama namijenjenim za poljoprivredu. Na sastanku je nekoliko europskih tvrtki izložilo primjere inovacijskih projekata koji se razvijaju u ključnim sektorima kao što su zdravstvo, poljoprivreda, sigurnost, okoliš i mobilnost.

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo raspravom u Valenciji, istaknuvši kako se nada da će jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Europskom unijom 2020. godine biti upravo inovacije i digitalna agenda.

- Zahvaljujući našim vrijednostima, našoj političkoj stabilnosti  i socijalnoj tržišnoj ekonomiji koje su naša jedinstvena komparativna prednost, Europa će pobijediti u sljedećem valu inovacija. Naš kontinent ima jedinstvenu priliku oblikovati novi val digitalne revolucije. Kao što su 80-ih i 90-ih godina kulturne i političke promjene mijenjale svijet, tako će danas tehnološke inovacije biti pokretač velikog socijalnog, političkog i ekonomskog razvoja.

 Osim inovacija u europskom gospodarstvu, ovdje raspravljamo i o utjecaju inovacija na poljoprivredu. Za Hrvatsku, ali i cijelu Europsku uniju, poljoprivreda predstavlja važnu gospodarsku djelatnost, a cilj nam je zaštititi poljoprivrednike, podržati njihov rad te osmisliti inovacije kojima će se olakšati život tisućama ljudi u Hrvatskoj i cijeloj Uniji - kazala je Šuica.

 Zastupnica Ivana Maletić naglasila je važnost razvoja Europe kao lidera u inovacijama.

 - Glavna tema našeg sastanka u Valenciji su inovacije i inovatori bez kojih nema gospodarskog rasta i razvoja. Obrazovanje, znanost i razmjena znanja ključni su za razvoj inovacija. Jačanje inovacijskog potencijala i primjena najnovijih istraživačkih i tehnoloških dostignuća u razvoju novih proizvoda i usluga temelj su modernizacije, reindustrijalizacije i diverzifikacije europskog gospodarstva.  Ako želimo razvijati Europu kao lidera u inovacijama moramo raditi zajedno s inovatorima, znanstvenicima i poduzetnicima - kazala je Maletić.

Ona je dodala kako Hrvatska ima veliki potencijal zahvaljujući kreativnim ljudima s izvrsnim idejama koji, uz dobro organiziranu institucionalnu pomoć, mogu značajno ubrzati rast i pozicionirati Hrvatsku visoko na ljestvicama razvijenosti i konkurentnosti.

Zastupnica Željana Zovko istaknula je raspravu o inovacijama kao smjer u kojem se EPP i Europska unija trebaju razvijati.

 - O budućnosti Europe i novim poslovima za mlade ljude slušajući izvanredne primjere mladih i uspješnih poduzetnika i inovatora je izvanredan način za našu EPP grupu koja se okupila u Valenciji u promišljanjima o boljoj i  prilagođenoj Europskoj uniji. Cirkularno znanje je novi termin bez kojeg tehnologija neće imati uspjeha na tržištu. Moć je u produbljivanju tog znanja i pomaganju generacijama koje dolaze da tehnologiju stave u korist čovjeka - kazala je Zovko te čestitala španjolskim i EPP kolegama na izvanrednosti u organizaciji skupa.

Na sastanku pučana u Valenciji, uz ostale, sudjeluju i španjolski premijer i predsjednik Partido Popular (PP) Mariano Rajoy, zamjenica premijera Španjolske Soraya Saénz de Santamaria, te španjolska ministrica obrane i glavna tajnica PP-a Maria Dolores Cospedal.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.