Marina Pendeš

Zastupljenost žena na rukovodećim pozicijamau BiH daleko od zadovoljavajućeg

13.03.2019.
u 12:54

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u sjedištu UN-a u New Yorku, bila je uvodničar na temu „Budućnost liderstva žena“ u okviru učešća na konferenciji UN "Žene na rukovodećim pozicijama“. 

Pendeš, koja je konferenciji nazočila na poziv predsjedateljice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Marie Fernande Espinosa Garces, u obraćanju je, između ostalog, istaknula da je zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama u BiH i dalje daleko od zadovoljavajućeg.

- Iako je u izborni zakon uvedena rodna kvota od 40 posto i usvojeno niz zakonоdavnih politika koje štite prava žena u BiH, uključujući ratifikaciju međunarodnih konvencija - po riječima Pendeš, „ima dosta izazova u njihovoj implementaciji.“

Također, ona je istaknula da je u okviru svog mandata radila na povećanju zastupljenosti žena u institucijama obrane, a angažmanom u NATO inicijativi „Female Leaders in Defence and Security“ i UN inicijativi „Women, Peace and Security“ unaprijeđeni su uvjeti edukacije žena u sektoru obrane. Isto tako, uvođenjem redovitog tečaja „Gender Perspectives“ u Centru za obuku za operacije podrške miru povećan je i broj žena sudionica u NATO i UN-vođenim operacijama podrške miru.

Na otvaranju konferencije obraćanje je imao i generalni tajnik UN Antonio Guterres, a na panelima su sudjelovali visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, te predsjednice Litvanije, Hrvatske, Istočnog Timora, Nepala, Estonije, premijerka Islanda, te ministrice i veleposlanice UN, priopćeno je iz MOBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?