hm...

Zašto ujutro imamo neugodan zadah? Evo odgovora

20.11.2017.
u 21:45

Iako u većini slučajeva nema razloga za brigu, u nekim situacijama zadah može ukazivati na zdravstveni problem

Jutarnji poljupci. Izgledaju super na filmovima, no u stvarnosti postoji razlog zašto ih mnogi izbjegavaju - neugodan zadah koji imamo čim se probudimo. Zbog toga mnogi "bježe" od drugih ljudi sve dok ujutro ne operu zube.

No zašto nam ujutro tako smrdi iz usta? OK, cijelu noć, odnosno, oko osam sati, nismo prali zube, ali i tijekom dana često prođe toliko vremena pa opet nema takvog zadaha.

Mazen Natour, prostodont iz New Yorka, objašnjava u čemu je stvar - u slini. Naime, tijekom spavanja naše tijelo proizvodi manje sline, koja između ostalog istjeruje bakterije koje uzrokuju smrad, piše Women's Health. Stoga je normalno da te bakterije uživaju tijekom noći, kada sline ima manje.

Stoga, što su vam usta suša, to su veće šanse da ćete imati neugodan zadah. Suhoći mogu doprinijeti i disanje na usta, hrkanje i određeni lijekovi.

Iako u većini slučajeva nema razloga za brigu, u nekim situacijama zadah može ukazivati na zdravstveni problem. Na primjer, to je često prvi znak oboljenja zubnog mesa, što je povezano sa srčanim bolestima i udarima. Također može biti povezano s infekcijom poput apscesa ili probavnim problemom kao što je GERD. Stoga, ako primijetite da vam se zadah pogoršao, ne bi bilo loše da se obratite liječniku.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?