Ideja pokrenuta još 2009. godine

Zašto se u BiH zatvaraju socijalne trgovine?

trgovina
02.03.2023.
u 07:00

Radi se o trgovinama u kojima su cijene niže od 30 do 40 posto i u kojima su putem posebnih kartica mogli kupovati građani s primanjima nižim od 500 KM.

Ideja o trgovinama za građane slabijeg imovinskog stanja u BiH pokrenuta je još 2009. godine. Nakratko je zaživjela u Sarajevu u vidu dvije trgovine i nakon njihovog zatvaranja ostala je samo ideja i nadanje da će se ovaj projekt pokrenuti i realizirati u nekom skorijem roku, zbog onih u potrebi. BHRT je istražio, što je razlog zatvaranja socijalnih trgovina kod nas? 

Radi se, podsjetimo, o trgovinama u kojima su cijene niže od 30 do 40 posto i u kojima su putem posebnih kartica mogli kupovati građani s primanjima nižim od 500 KM. 

A da bi ovakve trgovine bile korisne ljudima u  potrebi smatraju i stručnjaci, međutim problemu siromaštva potrebno je, kažu, pristupiti s više aspekata.

Ekonomist Igor Gavran kaže kako se osim ove mjere, mora raditi na tome da cijene u svim trgovinama, za sve građane, budu manje. 

- Cijene su sada efektivno iznad razine koja je opravdana troškovima. Potrebno je, da bi se pomoglo građanima, učiniti dvije stvari - jedna je prisiliti trgovce da smanje cijene na normalnu razinu, a druga je socijalno ugroženima dodatno pomoći, smatra Gavran. 

Više je razloga, kažu stručnjaci, zašto nisu opstale trgovine koje su već bile otvorene.

Izvršna ravnateljica Udruge građana DON Prijedor Murisa Marić kaže kako mnogi centri, ali i proizvođači ne mogu svoje robe dati ovim trgovinama kada je ona već nekoliko mjeseci pred istek roka zato što plaćaju PDV na sve te proizvode. 

- I onda to uništavaju u krugu poduzeća, a u nekom prethodnom razdoblju nije moglo doći do socijalnih trgovina da se proda, ističe Marić.

Koncept socijalnih trgovina odavno postoji u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. 

Prva socijalna trgovina u Velikoj Britaniji otvorena je prije 10 godina, a u Švedskoj ih je u proteklih nekoliko godina otvoreno čak osam.

Je li proteklih godina bilo sličnih zahtjeva za pokretanje ovog projekta na našem području iz Federalnog ministarstva trgovine, koje je 2009. bilo začetnik ove ideje BHRT nije dobuo odgovor. 

Građani o ovoj ideji imaju podijeljena mišljenja.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije