ekonomisti analizirali

Zašto nas zaobilaze strani investitori

investitori
20.01.2023.
u 08:51

Iz godine u godinu broj stranih investitora se smanjuje, a time i kapital koji ostavljaju u našoj zemlji.

Dok čekamo svjetske brendove poput Starbucksa, Lidla ili IKEA-e, suočeni s lošom reklamom povlačenja Mcdonaldsa iz naše zemlje pitamo se vode li vlasti računa o tome kako privući strane investicije. Iz godine u godinu broj stranih investitora se smanjuje, a time i kapital koji ostavljaju u našoj zemlji.

Tako je i u prošloj godini zabilježen pad. Ekonomisti smatraju da se ovo pitanje mora ozbiljno shvatiti i što više raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta.

Posljednji podaci Centralne banke BiH kažu da je priliv stranih investicija u našoj zemlji za prvih devet mjeseci prošle godine manji za 26,6 posto. Brojke kažu da je priliv stranih investicija iznosio 840,8 milijuna maraka, javlja BHRT.

Direktorica FIPA-e Milica Marković kaže kako je za strane investitore najatraktivniji bankarski sektor, i financijski sektor ne samo banke nego i osiguravajuće i slične institucije koje se bave financiji uslugama... 

- Podaci govore da su tri zemlje koje su najviše investirale Švicarska, Turska i Velika Britanija. Poslije njih slijede Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Njemačka, pojasnila je.

Iako podaci kažu da manji broj stranih investicija dolazi zbog problema u Europi, zemlje regije nemaju toliku refleksiju na povlačenje investitora. Srbija prednjači po ulaganjima. To nas ponovo vraća na stare probleme koje naša zemlja ima kada je riječ o ovom sektoru, a to su prije svega politička nestabilnost, dugotrajne procedure i sporost sudova.

Godinama je BiH na dnu ljestvice Svjetske banke kada je riječ o zemljama u koje treba investirati. Duind biznis lista kaže da za osnivanje tvrtke u BiH potrebno je 80 dana i 13 različitih procedura. Na tom polju BiH ne napreduje.

Ekonomisti smatraju da manje investicija, a time i manje novca osiromašuje zemlju te se mora voditi više računa da se poboljša slika zemlje.

Ekonomski analitičar Igor  Gavran kaže  da se svakom ulagaču koji želi pošteno poslovati u BiH teško izboriti  sa svim tim preprekama. 

- Teško je uopće početi ulaganje kroz svu tu problematičnu administraciju i sporije procedure i bez bilo kakvih potplaćivanja, podmićivanja, i političkih veza jednostavno uspješno pokrenuti poslovanje i nastaviti ga ponovno profitabilno uz sve ove probleme, navodi Gavran.

- Znači onog treutka kada mi poboljšamo uvjete poslovanja u BiH za bilo koga tko u BiH posluje onda će i doći strani ulagači, naglašava Gavran.

Ekonomist Saša Grabovac smatra kako bi najbolji put za privlačenje stranih investicija bilo stabilno okruženje, pravna sigurnost, politička stabilnost, efikasna javna administracija. 

- To su sve procesi gdje mi jako puno zaostajemo i gdje imamo jako male pomake tako da nažalost ni u nekom srednjoročnom roku ne možemo očekivati neke pomake, ističe Grabovac.

Imajući u vidu sve ove stavke ne treba da čudi da i oni koji se odluče otvoriti tvrtku u BiH ipak za sjedište koriste druge, razvijenije zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?