stručnjaci s instituta Pediatric Therapy Center

Zašto dijete ne bi smjelo sjediti u ovom položaju?

razvoj djeteta
06.01.2016.
u 21:00

Pravilan razvoj bebe, odnosno djeteta svakom je roditelju na prvom mjestu. Znamo da djetetovu što boljem motoričkom razvoju možemo pridonijeti i tako da ga potičemo da pravilno sjedi, odnosno da ne sjedi u određenim položajima koji mogu škoditi njegovu razvoju. Jedna poza u kojoj djeca vrlo često sjede može biti naročito štetna, tvrde stručnjaci

Razvoj djeteta sastoji se od raznih faktora, a jedan od njih je i pravilno sjedenje. Obraćati pažnju na to kako vaše dijete sjedi i važnije je nego što ste možda mislili.

Naime, stručnjaci s instituta Pediatric Therapy Center došli su do zaključka da popularna dječja sjedilačka poza na podu u kojoj dijete svaku nogu drži s jedne strane tijela sa savinutim koljenima čineći s nogama oblik slova W može štetiti kasnijem razvoju djeteta. 

Kod djece koja sjede u tom položaju i nakon navršene 2 godine postoji opasnost od nedovoljnog razvijanja bazične snage tijela i ravnoteže potrebnih za određene motoričke vještine poput skakanja i trčanja.

Također, može uzrokovati nedovoljno razvijene mišiće u nogama, kukovima i gležnjevima, a može dovesti i do dislokacije kuka. Dugotrajno sjedenje u ovom položaju može rezultirati i time da su nožni prsti uvijek okrenuti prema unutra.

Dakle, vrlo je bitno da roditelji potiču svoju djecu da sjede u sigurnijim i zdravijim položajima kao što je sjedenje prekriženih nogu, sjedenje na boku ili sjedenje na podu tako da su noge ispružene ispred djeteta.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije