počela sezona

Zaštitite obitelj od krpelja koji nose opasne bolesti, evo kako

Dreamstime
27.04.2018.
u 14:25

Sezona je krpelja pa pripazite kada idete u prirodu. Vlasnici kuća bi trebali voditi brigu o održavanju dvorišta i redovito šišati travu

Nalazimo ih skrivene na listovima i granama grmova, niskog raslinja (do visine jednog metra), šikara; u prizemnom sloju rubnih šuma, uz staze za šetanje, u vrtovima, izletištima itd. Skriveni na vlatima trave, granama i listovima grmlja i drveća, krpelji čekaju prolazak pogodnog domaćina – toplokrvne životinje ili čovjeka, upozoravaju Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, piše 24sata.hr. 

Dodaju kako su krpelji svojom građom prilagođeni tome da se dobro uhvate za čovjeka. Kada pronađu žrtvu, najprije hodaju po tijelu satima u potrazi za savršenim mjestom, a tada se tamo dobro učvrsti svojim rilom. Sama procedura probadanja kože traje desetak minuta, a žrtva to ne osjeća jer krpelj u svojoj slini ima tvar koja djeluje poput anestetika.

Krpelji prenose opasne bolesti

Oni zaraženi virusom krpeljnog meningoencefalitisa najčešće nalaze u sjevernom i sjeverozapadnom području Hrvatske između Save i Drave, a krpelja zaraženih bakterijom koja uzrokuje Lyme boreliozu ima na čitavom području grada Zagreba.

Krpeljni meningoencefalitis

- Nakon inkubacije koja traje 7 do 14 dana, javlja se prva faza bolesti koja traje do 7 dana, a nalikuje na gripu (povišena temperatura, malaksalost, glavobolja, bolovi u tijelu). Slijedi faza poboljšanja od nekoliko dana i nakon toga počinje druga faza bolesti  kada se javljaju smetnje od strane središnjeg živčanog sustava (glavobolja, mučnina, povraćanje, zakočenost šije), a ponekad i  znakovi slabosti ili oduzetosti mišića ramenog pojasa, ruku, nogu, mišića za disanje) - upozoravaju u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

Lyme borelioza (Lajmska bolest)

- Simptomi su umor, zimica, vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima te povećani limfni čvorovi uz karakterističan osip na koži koji se zove erythema migrans. U roku 2 do 30 dana na mjestu ugriza krpelja pojavljuje se crvenilo na koži ovalnog ili prstenastog oblika koje se polako širi, doseže promjer obično više od 5 cm i dugo je prisutno (i nekoliko tjedana), a u sredini postupno blijedi stvarajući karakterističan oblik - objašnjavaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. 

Dodaju da se ova bolest liječi antibioticima, što je jako važno, jer inače može doći do upale zglobova, srčanog mišića i živaca. 

Kako pravilno izvaditi krpelja?

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo upozoravaju da se krpelji ne premazuju uljem, alkoholom ili nekim mastima. Ovo su njihovi savjeti kako ispravno izvaditi krpelja:

- Odmah izvaditi krpelja pomoću pincete za čupanje dlačica. Krpelja treba pincetom obuhvatiti uz samu kožu i laganim povlačenjem izvući, pazeći da se ne ošteti tijelo krpelja prilikom izvlačenja. Ako je potrebno, radi preciznog hvatanja, može se koristiti povećalo jer trganjem krpelja ostaje dio zarinut u kožu pa može doći do zaraze. U tom slučaju valja potražiti pomoć liječnika.
- Niti u kojem slučaju krpelje se na koži ne smije "gušiti" premazivanjem alkoholom, uljem ili masti, „paliti“ šibicom jer time izazivamo naglu smrt krpelja pri čemu on isprazni sadržaj svoje trbušne šupljine u čovjeka i tako vrlo lako prenese zarazu ako je zaražen.
- Krpelje nemojte dirati golim rukama.
- Nakon što je krpelj odstranjen, mjesto uboda preporučljivo je premazati antiseptikom.

Dodatni savjeti

- Za vrijeme boravka  treba  ako  je moguće  birati šire  putove  i izbjegavati  provlačenje kroz gustiš, a nositi radije odjeću  od glatkih materijala. Dijelove odjeće ne treba odlagati na grmlje. Sredstva za odbijanje komaraca (repelenti) odbijaju djelomično i krpelje pa se mogu primijeniti nanašanjem na kožu na mjestima do kojih dopire odjeća (zapešća, gležnjevi, vrat) ili prskanjem odjeće ako su u obliku raspršivača - savjetuju u Parku prirode Medvednica.

Kažu da je poželjno, nakon boravka u prirodi, dobro pregledati sebe i djecu. Ukoliko pronađete krpelja, svakako ga odmah izvadite. Naime, mogućnost zaraze je manja što se krpelj (ako je zaražen) prije izvadi iz kože.

Također, ukoliko imate kuću s dvorištem, obvezno redovito šišajte travu i održavajte nisko raslinje kako bi sveli pojavu i razmnožavanje krpelja na minimum.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije