nakon pandemije koronavirusa

Zara zatvara više od tisuću trgovina, što će biti s BiH

11.06.2020.
u 09:14

Zara će zatvoriti čak 1.200 trgovina širom svijeta. Vlasnik lanca trgovina odjećom Amancio Ortega pokušat će povećati online prodaju tijekom kaosa koji je prouzročila pandemija koronavirusa.

Inditex, grupacija čija je Zara glavna robna marka, planira zatvaranje između tisuću i 1.200 većinom manjih dućana. Inditek ima najviše gubitaka u trgovinama brendova starijih od Zare. Španjolska grupacija Inditex, osim Zare, posjeduje i brendove poput Bershke, Pull & Beara i Massimo Duttija, piše Avaz. 

Zatvaranje trgovina očekuje se najviše u Aziji i Europi. Guardian piše kako će se zatvoriti najmanje 107 trgovina širom Velike Britanije.  

Iz Inditexa su poručili kako će broj zaposlenih ostati stabilan, a radnicima je ponuđena druga uloga unutar tvrtke, kao što je priprema robe za online prodaju.

Ukupan broj trgovina smanjit će se sa 7.412 na između 6.700 i 6.900 nakon reorganizacije, što će uključivati i otvaranje 450 novih trgovina. 

Inditex, jedan od najvećih trgovaca odjeće na svijetu, teško je pogođen tijekom pandemije jer je prodaja od 1. veljače do 30. travnja, prvog tromjesečja financijske godine, pala 44 posto, na 3,3 milijarde eura.

Tvrtka je u tromjesečju iskazala neto gubitak od 409 milijuna eura. Gotovo četvrtina njezinih trgovina ostala je zatvorena do 8. lipnja. 

Međutim, rast online prodaje nadoknadio je neke slabosti, rekao je Inditex. 

Internetska prodaja porasla je 50 posto u odnosu na isto razdoblje tijekom tromjesečja, a u travnju je bila veća 95%.

Inditex je rekao kako će ubrzati svoje aktivnosti na prodaji više odjeće putem interneta jer time nastoji potući konkurenciju poput H&M-a, Uniqla, Fast Retailinga i novijih isključivo online trgovina kao što su Asos i Booho, koji su prosperirali u Velikoj Britaniji tijekom lockdowna.

Inditex, koji kontrolira njegov osnivač Amansio Ortega, planira potrošiti milijardu eura na svoju internetsku ponudu do 2022. godine i dodatnih 1,7 milijardi eura u trgovinama kako bi omogućio bolje integriranje s web stranicama za brže isporuke i praćenje pošiljki proizvoda u stvarnom vremenu.

Nije poznato još uvijek što će biti s trgovinama Zare u Bosni i Hercegovini. Podsjetimo, 2014. godine, tijekom socijalnog butna u našoj zemlji, tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović negodovao je zbog prosvjeda, navodeći kako oni dovode u pitanje otvaranje trgovine ovog modnog brenda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?