Od početka 2016.

Zaposleni i umirovljenici izdvajat će 0,4% primanja za Fond solidarnosti

14.12.2015.
u 07:00

Vlada RS donijela je novi zakon prema kojem se prikupljena sredstva neće trošiti za štete iz 2014., nego za eventualne nepogode

Građani Republike Srpske, odnosno radnici i umirovljenici, čije su mirovine veće od 500 KM će od iduće godine ponovno odvajati od svojih primanja 0,4 posto sredstava za Fond solidarnosti Republike Srpske, piše Večernji list BiH.

Za eventualne nepogode

Naime, kako je objasnio ministar financija Vlade Republike Srpske Zoran Tegeltija, Vlada ovog entiteta je na sjednici održanoj u subotu utvrdila prijedlog zakona o posebnom doprinosu za solidarnost po hitnom postupku, prema kojem, za razliku od prethodnog zakona, prikupljena sredstva na godišnjoj razini neće biti namijenjena za saniranja posljedica poplava, već za eventualne elementarne nepogode koje se mogu dogoditi. Predloženo je da se doprinos za solidarnost plaća na neto dohodak za osobna primanja koja su veća od 500 KM po stopi od 0,4 posto, odnosno mjesečno dvije KM, tj. 24 KM na godišnjoj razini, s tim da su posebna pozicija neto dohoci za upravne i nadzorne odbore, čiji doprinos iznosi pet posto.

Na mirovine veće od 500 KM plaćao bi se doprinos kao i na plaće, odnosno 0,4 posto .

Također, kazao je kako akumulirana sredstva Fonda solidarnosti neće biti utrošena za saniranje šteta od poplava u 2014., nego će stajati na jednom računu i koristiti se u slučaju da se nešto dogodi. Tegeltija je rekao da, s obzirom na visinu plaća u Srpskoj, više od 50 posto zaposlenih neće plaćati doprinose za solidarnost, a kako će samo oko 27.000 umirovljenika imati obvezu po ovoj osnovi.

Odvajanje od prihoda

Također, u RS-u je donesena odluka o punjenju Fonda solidarnosti za područja koja su bila ugrožena poplavama prošle godine, te su tada zaposleni plaćali 1,5 posto od svojih primanja, a određeni dio odvajali su i umirovljenici. Tako su se, primjerice, izdvajanja umirovljenika kategorizirala. Izdvajanje od pet KM mjesečno odnosilo se na mirovine od 1000 KM i više, četiri KM na mirovine od 700 do 1000 KM, tri KM na mirovine od 500 do 700 KM, dvije KM na mirovine od 331 KM do 500 KM i jedna KM na mirovine do 331 KM.

Odluka je vrijedila do svibnja ove godine, poslije čega je, nakon sjednice Upravnog odbora ovog Fonda, razmatran prednacrt zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost. Odlučeno je da se uplate produže do kraja ove godine, ali je izmjena to što su iz odluke isključeni umirovljenici, kao i radnici koji primaju minimalne plaće.

Tegeltija je u svibnju ove godine kazao kako je ukupno na račune Fonda solidarnosti od prošle godine pa do svibnja ove godine bilo uplaćeno 112,053.000 KM.

Također, prema izvješćima, u prvih devet mjeseci ove godine u Fond solidarnosti uplaćen je doprinos u iznosu od 55,1 milijun konvertibilnih maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije