Ministri di maio i maas

Zapadni Balkan mora postati dio EU, a BiH provesti izbornu reformu

20.07.2021.
u 15:18

Šefovi diplomacije Njemačke i Italije Heiko Maas i Luigi Di Maio uputili su pismo visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu u kojemu su pozvali na integraciju zapadnoga Balkana u Uniju te su u analizi stanja u BiH pozvali ovdašnje političare na provedbu 14 prioriteta, uključujući ograničenu ustavnu i izbornu reformu. U pismu, koji je u posjedu Večernjaka, ističe se kako je iznimno važno napraviti pritisak na sve aktere kako bi zaustavili povijesni revizionizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca, “umjetne etničke podjele”, političku polarizaciju i propitivanje teritorijalnog integriteta zemlje, držeći ih odgovornima kada je to potrebno, piše Večernji list BiH. 

Visoki predstavnik Schmidt

- Važnost cilja članstva u EU i dalje je bitna kao element objedinjavanja svih nacionalnih skupina i političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, 14 prioriteta identificiranih u mišljenju Europske komisije iz 2019. godine o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo i dalje su ključni putokaz za daljnji razvoj zemlje. Potpuno podržavamo napore EU-a da olakša ključne reforme u zemlji, uključujući ograničene ustavne reforme i izbornu reformu koja usklađuje zakonodavstvo BiH s međunarodnim standardima - navode ministri Maas i Di Maio. Pri tome su šefovi diplomacije Njemačke i Italije naveli presudu u predmetu “Sejdić - Finci”. 
- S obzirom na povjerene političke interese različitih dionika, mora se osigurati da takve reforme ne dovedu do povećanja etničke podjele zemlje - naveli su. Podržali su imenovanje novog visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, posebno u smislu obnove koordinacije EU-a i OHR-a. 
- Uska koordinacija između EU-a i OHR-a visoko bi pridonijela zajedničkom zalaganju za reforme. Imenovanje Christiana Schmidta kao sljedećeg visokog predstavnika treba iskoristiti kao priliku za intenziviranje suradnje - naveli su u zajedničkom pismu. Po njihovim riječima, nova metodologija trebala bi pridonijeti ubrzavanju europskog puta zemalja zapadnog Balkana. 
- I dalje smo čvrsto uvjereni da bi nakon naše rasprave na Vijeću za vanjske poslove bilo važno usvojiti zaključke koji će jasno naglasiti našu viziju i zajedničke napore u podršci zapadnom Balkanu. To je u vitalnom interesu obiju strana za daljnji razvoj tih veza s obzirom na zajednički cilj u potpunosti - članstvo u EU za sve države zapadnog Balkana. Ujedinjenje našeg kontinenta neće biti potpuno bez zapadnog Balkana - zaključuju oni. Po Di Maiju i Maasu, zemlje regije trebalo bi postupno uključivati u zajedničke forume EU-a. Jednako tako, važno bi bilo medijski ojačati važnost zapadnog Balkana u zemljama EU-a, ali i potaknuti proeuropske snage u regiji kroz medijsku kampanju.

Krajnji cilj EU

- Moramo jasno priopćiti da članstvo u EU ostaje krajnji cilj procesa. Istodobno, postoji trajna potreba za ispravljanjem slike zapadnog Balkana u državama članicama EU-a, koji još uvijek pati od neopravdanih predrasuda i stereotipa - ističu. Po navodima njemačkog i talijanskog ministra vanjskih poslova, bilo bi važno uključiti civilno društvo, mlade, te potaknuti regionalnu suradnju i pomirenje među zemljama zapadnog Balkana. - EU mora jasno ponoviti svoje odbijanje nacionalističke i podijeljene retorike koja naglašava etnički isključiva rješenja i opasnu ideju promjena granica po etničkim crtama u regiji - zaključuju šefovi diplomacije. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?