Uskoro probe robota

Zamrli Vareš vraća se u život zahvaljujući megaprojektu EU

23.04.2017.
u 10:00

Vareš je općina koja je pozicionirana na 42. kilometru sjeveroistočno od Sarajeva, ima površinu 394 četvorna kilometra, a, prema popisu iz 1991. godine, u Varešu je živjelo 22.203 stanovnika, dok u ovoj općini, prema rezultatima popisa iz 2013. godine, ukupno živi 8892 stanovnika. Evidentno je da se proteklih godina iz Vareša iselilo mnogo ljudi koji su odlučili svoju budućnost graditi izvan BiH ili u razvijenijim općinama BiH. Unatoč tomu što je posljednjih godina situacija u Varešu u najmanju ruku kritična, novoizabrani načelnik ove Općine Zdravko Marošević uvjeren je da će od Vareša napraviti perspektivnu općinu. Prema onomu što se u zadnje vrijeme događa u Varešu i oko njega, čini se da je načelnik općine u pravu, piše Večernji list BiH.

Vareš će oživjeti

Naime, Vareš je odabran za testiranje najsuvremenije opreme u jezeru rudnika željezne rude Smreka. Mladen Rudež, stručnjak za zaštitu okoliša i održivi razvoj koji je i predsjednik Zaklade za obnovu i razvoj regije Vareš, upoznao nas je s megaprojektom EU VAMOS koji radi konzorcij iz devet zemalja gdje je BiH jedina izvan EU. Održivi alternativni operativni rudarski sustav predložen je od sedamnaest članica konzorcija iz devet europskih zemalja: Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske, Portugala, Austrije, Francuske, Španjolske, Slovenije i BiH. Iz BiH su u konzorciju Federalni zavod za geologiju Sarajevo i Fondacija za obnovu i razvoj regije Vareš / FORRV iz Vareša. Projekt je prijavljen u okviru EU programa Horizon 2020. Projekt je istraživačko-razvojni i trebao bi osigurati nove, sigurnije i čišće tehnike rudarenja uz postizanje ekonomske održivosti samog sustava kopanja ruda, trenutačno nedostupnih mineralnih sirovina, te omogućiti investiranje u pristupanje područjima sa strateški važnim mineralima.

Suvremena tehnologija

Procjenjuje se da su europske zalihe neiskorištenih mineralnih sirovina na dubinama od 500 do 1000 metara oko 100 milijardi eura, a za koje postoje brojne prepreke u iskorištavanju: fizičkog, ekonomskog, društvenog i okolišnog karaktera. Predviđa se uspješno izvođenje tehnika rudarskih zahvata u dubinama mora, a aspiracije projekta VAMOS su ponovno otvaranje napuštenih rudnika, proširenje postojećih rudnika koji ne rade i koji su ograničeni u radu iz hidrogeoloških razloga te otvaranje novih rudnika u EU. VAMOS će konstruirati i proizvesti inovativnu automatiziranu opremu za iskopavanje ruda i postrojenja za provođenje praćenja okoliša koja će se ispitati koristeći se u četiri rudnika širom Europe ovisno o tvrdoći stijena i morfologiji. Projekt VAMOS treba riješiti sljedeće: razvoj prototipa stroja s pratećom opremom kojim se upravlja daljinski, usavršavanje postojećih raspoloživih tehnologija pozicioniranja i navigacije u prostoru pod vodom, osiguranje dostupnosti integralnih rješenja u realnom vremenu za učinkovito praćenje utjecaja na okoliš, provođenje pokusa s prototipnom opremom na području napuštenih ili neaktivnih rudnika, prema vrsti stijena i dubina uronjavanja te stvaranje registra minerala u Europskoj uniji u što će ući i minirali iz okoline Vareša, iako BiH nije članica Europske unije. Predračun projekta je 12,6 milijuna eura, a Europska komisija odobrila je 9,2 milijuna eura, a vrijeme realizacije projekta je 42 mjeseca odnosno 3,5 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije