Milićević:

Zakonskim izmjenama do uspostave funkcija unutarnje revizije u FBiH

Milićević:
FENA
07.09.2016.
u 14:13

Vlada Federacije BiH predložila je radi lakšeg poslovanja privrednih subjekata donošenje izmjena i dopuna Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH, koje bi osigurale funkcionalnu neovisnu internu reviziju kao jednog od osnovnih elemenata sistema Zajednice u oblasti unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru (PIFC).

 - Cilj PIFC-a je da osigura usklađenost zakonodavstva, transparentno, ekonomično, efikasno i efektivno upravljanje javnim sredstvima (državnim fondovima i fondovima Europske unije), te da se osigura kontrola njihovog korištenja i mjere rezultati koji se ostvaruju - kazala je za Fenu federalna ministrica financija Jelka Milićević tijekom sjednice Doma naroda, na kojoj se, nakon pauze, uskoro očekuje glasanje delegata o zakonskim izmjenama i dopunama.  

Ukoliko ih delegatski klubovi prihvate izmijenjeni Zakon stupit će na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, a što će doprinijeti ispunjenju jedne od obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH ka EU, koja nalaže uspostavljanje i jačanje internih financijskih kontrola u javnom sektoru.

- Ka ubrzanju procesa pridruživanja Europskoj uniji reforme u ovoj oblasti se provode u skladu s Međunarodnim standardima profesionalne prakse interne revizije, koje je objavio Međunarodni institut internih revizora, kao i dobrom praksom država članica EU, i na njima zasnovanim Etičkim kodeksom - naglasila je Milićević. 

Također, prijedlogom Vlade Federacije BiH da se Zakon proširi na javna preduzeća i privredna društva, jer su i oni dio javnog sektora, izvršava se harmonizacija s drugim važećim propisima u BiH.

Primjenom zakonskih izmjena i dopuna, ističe, funkcija unutarnje revizije u FBiH bila bi uspostavljena kroz jedinicu za unutarnju reviziju ili zajedničku jedinicu za unutarnju reviziju.

Ministrica je obavezna donijeti Pravilnik o kriterijima za uspostavu jedinica za unutarnju reviziju kojim se određuju obveznici uspostave funkcije unutarnje revizije, način uspostave i obavljanja.

Kriteriji, kako je propisano, određuju se na temelju razine organizacijske klasifikacije za proračun i proračunske korisnike FBiH, iznosa usvojenog proračuna, broja zaposlenih, kompleksnosti transakcija i stupnja rizika.

- Jedinica za unutarnju reviziju uspostavljena u organizaciji na razini razdjela vršila bi unutarnju reviziju svih programa, aktivnosti i procesa za sve organizacije koje pripadaju tom razdjelu, izuzev organizacija koje uspostavljaju vlastitu jedinicu za unutarnju reviziju prema kriterijima iz Pravilnika. Zajednička jedinica za unutarnju reviziju predviđa se da bude osnovana u Federalnom i županijskim ministarstvima financija- izjavila je  ministrica Milićević.

Navedeni prijedlozi rezultat su analize rađene uz podršku eksperata Projekta jačanja upravljanja javnim financijama u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije