Pokrenuta inicijativa

Zakonom zabraniti pušenje nargile maloljetnicima u Sarajevu

04.04.2016.
u 07:00

Posljednju godinu dana sve veći broj djece u dobi osnovne škole traži liječničku intervenciju hitne pomoći zbog zdravstvenih problema nastalih uslijed pušenja nargile, piše Večernji list BiH. Već duže vrijeme od nadležnih se traži da se poduzmu mjere kako bi se ovakve situacije spriječile, a sada je jedna od osnovnih škola pokrenula inicijativu za što skorije donošenje zakona o zabrani konzumiranja nargile.

Potpora inicijativi

“Istražujući problem konzumiranja nargila u Sarajevu, došli smo do poražavajućih rezultati koji govore da sve više maloljetnika, počevši čak i od 12 godine, svakodnevno konzumira nargilu”, navode iz sarajevske osnovne škole, prenosi Klix, i dodaju da rezultati govore kako mladi nisu svjesni, a ni upoznati s brojnim štetnim posljedicama konzumacije poput glavobolje, agresivnosti, ošamućenosti, neraspoloženja pa čak i hepatitisa. Posebno upozoravaju kako pušenje aromatičnog duhana najveći utjecaj ima na mozak i pluća. Iz škole su se obratili nadležnim institucijama Vlade i Skupštine Sarajevo županije, odnosno Sanitarnoj, zdravstvenoj i farmaceutskoj inspekciji, Zavodu za bolesti ovisnosti SŽ-a, Ministarstvu za obrazovanje, znanost i mlade SŽ-a, MUP-u SŽ-a, koji su ih podržali u inicijativi za dopune i izmjene postojeća tri zakona, odnosno Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, Kaznenog zakona BiH i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Zdravstveni problemi

“Zbog problema s disanjem, praćenih gušenjem, nesvjesticom, mučninom i nestabilnim stanjem, za pomoć nam se obraća sve više pacijenata u dobi od 14 godina, pa i mlađih. Stanje u kojem ih roditelji dovedu zaista je zabrinjavajuće. Većinom su to slučajevi nastali nakon samo jednog ili dva konzumiranja ovog aromatiziranog duhana”, upozorila je još prošle godine liječnica sarajevske Hitne pomoći te je dodala da u interventnu službu stignu uglavnom teži slučajevi, dok oni manje alarmantni zatraže pomoć najbliže ambulante. Prema njezinim riječima, tako alarmantno stanje nije zabilježeno ranijih godina, što govori da sve više djece konzumira nargilu. Nargila je moderna droga među mladim ljudima koja prelazi u rasprostranjenu naviku, a navika koja se dugo upražnjava prelazi u ovisnost, tvrde stručnjaci koji se bave ovisnošću. Primarna namjena nargile je, tvrde, opustiti se i popraviti raspoloženje. No, mladi je koriste često, nekad i više puta tijekom dana. Istraživanja diljem svijeta pokazala su jednake rezultate, a to je da je nargila 400 - 450 puta opasnija po zdravlje od običnih cigareta. Jedna doza nargile je ravna 20 duhanskih cigareta. Posljedice najviše trpe mozak i pluća, što vremenom slabi i imunitet. Svakodnevna upotreba nargile uzrokuje velike štete za pluća. Zbog konzumiranja nargile javljaju se i učestale glavobolje, dolazi do pomanjkanja koncentracije, što dalje uzrokuje i bezvoljnost, a to se odražava i na njihove rezultate u školi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?