Poruke sa sastanka u Posušju

Zakon o NP Blidinje neće se nametati protiv volje žitelja i lokalne uprave

05.11.2021.
u 14:37

Danas je u kinodvorani Posušje održan sastanak predstavnika općine Posušje i Federalnog ministarstva okoliša i turizma o temi inicijative proglašenja područja Blidinja nacionalnim parkom, uz nazočnost šire javnosti, priopćeno je iz Općine Posušje. Analizani su sačinjeni prednacrti dokumenata te iznesena dodatna pojašnjenja gostiju iz Ministarstva vezanih uz ovu inicijativu. Bitna poruka koju su poslali gosti iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma jest da neće biti donošenja nikakvih zakonskih rješenja bez prethodne konzultacije i sa stanovništvom i s jedinicama lokalne uprave.

Ono što je pak najbitnije istaknuti, jest informacija da zakonska regulativa neće biti usvajana na višim razinama, dok jedinice lokalne uprave, odnosno općine na čijem teritoriju se nalazi Park prirode Blidinje, putem svojih općinskih vijeća ne daju prethodnu suglasnost. Prvo pitanje nazočnih odnosilo se na trenutačno "zoniranje“ parka i mogućnost izmjene granica zona za koje lokalni mještani smatraju da su nepovoljne za njihov daljnji rad i život na području PP Blidinje s obzirom na restrikcije koje sa sobom donose. Odgovoreno je kako se one mogu korigirati u daljnjoj proceduri do eventualnog donošenja konačne verzije Zakona te da će se svi prijedlozi uzeti u obzir. Drugo važno pitanje bilo je vezano za status izgrađenih objekata na području Parka. Kazano je kako se oni neće uklanjati, odnosno rušiti.

Upućen je i niz pitanja i prijedloga od onih vezanih za obradu poljoprivrednih površina, turističke djelatnosti, branja ljekovitog bilja za osobne potrebe, do mogućnosti lokalnih jedinica da sudjeluju u radu NP Blidinje, ako se proglasi, kroz mogućnost biranja menadžmenta. Jedna od opaski koja se dva puta čula na sastanku jest vezana za početnu komunikaciju između općina i Ministarstva pri izradi prednacrta.

Izraženo je mišljenje da su se mogle dosadašnje nedoumice izbjeći da su se na vrijeme pozvane jedinice lokalne uprave da sudjeluju u prednacrtu Zakona o NP Blidinje. I upravo zbog toga, stav Općine Posušje o prednacrtu Zakona o NP Blidinje vrlo je jasan – prednacrt nije prihvatljiv u ovom obliku. Stoga, na prijedlog načelnika Ante Begića o ovome povela rasprava i na 8. sjednici Općinskog vijeća. Tom prilikom usvojen je zaključak u kom su sadržane sve primjedbe na prednacrt Zakona, a kojim se Vijeće zalaže za donošenje novog zakonskog okvira uz aktivno sudjelovanje svih općina i županija na čijem se području prostire.

- Neće se dati suglasnost na nešto što je protivno interesima stanovništva, posebice onog na području PP Blidinje te protivno interesima općine Posušje - zaključio je Begić. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije