sjednica

Zakon o MIO najavljen za sjednicu Doma naroda po hitnom postupku

das
22.04.2017.
u 13:30

Federalna vlada predložila je po hitnom postupku Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakon o mirovinsko- invalidskom osiguranju (PIO). Taj akt je u predloženom dnevnom redu sjednice Doma sazvane za 27. travnja.

Novi zakon uvodi potpunu pravičnost i red u mirovinsko sistem, tvrde iz Vlade. Posebno ističu da donosi financijsku stabilnost.

Obrazlažući zašto je predložena hitna procedura, Vlada navodi veoma složeno trenutno financijsko stanje Federalnog zavoda MIO u segmentu održavanja dostignutog nivoa i redovnosti isplate mirovina. Daljnje održavanje važećeg zakona dovodi do značajnog deficita i stvaranja gubitaka, što dovodi u pitanje funkcioniranje mirovinskog sistema, navedeno je također.

- Ocijenjeno je da se radi o zakonu kojim se uređuju pitanja za čije uređivanje postoji neodložna potreba i čije bi donošenje u redovnom postupku moglo izazvati štetne posljedice za mirovinski sistem, odnosno Federaciju Bosne i Hercegovine, radi čega predlažemo donošenje zakona po hitnom postupku - citat je iz obrazloženja Vlade koja se pritom poziva i na zastupničke mogućnosti u Parlamentu.

Rješenja u novopredloženom zakonu dovode do smanjenja "pritiska" na mirovinski sistem jer postepeno pooštravaju uvjete za ostvarivanje prava na starosnu i obiteljsku mirovinu, uz izuzetke koji su primjereni socioekonomskim prilikama u Federaciji BiH, na odgovarajući način proširuju mirovinski obuhvat i stvaraju pretpostavke za uvođenje pravičnih stopa doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje u dijelu koji se odnosi na staž s uvećanim trajanjem.

Nadalje, stvaraju se pretpostavke za ekonomičniju organizaciju sistema MIO, a time i smanjenje troškova nositelja osiguranja. Zakon je bitan ne samo radi stabilnosti mirovinskog sistema već i za cjelokupan reformski proces u Federaciji BiH.

Od usvajanja ovog zakona zavisi sudbina 400 tisuća umirovljenika i još najmanje toliko članova njihovih obitelji, kao i nastavak realizacije Reformske agende, navela je također Vlada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije