dvodnevno zasjedanje

Zaključci Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira

OHR
02.12.2020.
u 18:42

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se putem video-linka 1. i 2. prosinca kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji, kako se navodi, i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na njihovu obvezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i moraju se provoditi.

Upravni odbor je još jednom potvrdio svoju podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno.

Upravni odbor je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Naglasio je potrebu za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Upravni odbor PIC-a je obilježio 25. godišnjicu Općeg okvirnog sporazuma za mir, parafiranog u Daytonu, 21. studenoga 1995. godine, a potpisanog u Parizu, 14. prosinca 1995. godine, i pozdravio je 25 godina trajnog mira u BiH, te je pozvao sve strane da nastave zajednički raditi kako bi osigurali održivu i prosperitetnu budućnost.

Upravni odbor PIC-a je naglasio da su vrijednosti vladavine prava i poštivanja ljudskih prava ugrađene u Opći okvirni sporazum za mir i dalje od najvećeg značaja za budućnost BiH i dugotrajnu regionalnu stabilnost.

Upravni odbor PIC-a je saslušao izlaganja predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i predstavnika Koalicije za slobodne i fer izbore „Pod lupom“ i pozdravio njihove ocjene u pogledu provedbe i rezultata lokalnih izbora održanih 15. studenoga u BiH, koji su se uglavnom odvijali u mirnoj atmosferi.

Upravni odbor PIC-a čestitao je SIP-u BiH na organiziranju izbora, a Koaliciji „Pod lupom“ na provođenju obimnih promatračkih aktivnosti u izvanrednim okolnostima prouzrokovanim pandemijom covid-19.

Upravni odbor PIC-a također je uputio čestitke izabranim kandidatima i pozvao na što skoriju provedbu izbornih rezultata, nakon njihove verifikacije.

Na kraju, Upravni odbor PIC-a čestitao je građanima BiH što su iskoristili svoje biračko pravo.

Upravni odbor PIC-a pohvalio je usvajanje amandmana, u srpnju ove godine, kojima je omogućeno održavanje izbora u gradu Mostaru, planiranih za 20. prosinca 2020. godine, i pozvao je političke stranke i neovisne kandidate da ovim izborima pristupe s programima okrenutim prema budućnosti u namjeri da ujedine građane i osiguraju značajna poboljšanja u funkcioniranju gradske uprave i pružanju usluga građanima.

Upravni odbor PIC-a apelira na sve građane Mostara da izađu na izbore, pridržavajući se epidemioloških mjera, i poziva izabrane vijećnike čiji će mandat biti potvrđen nakon izbora da ne gube vrijeme nego da što prije sazovu novo gradsko vijeće i izaberu novog gradonačelnika.

U pogledu izbora općenito, Upravni odbor PIC-a je podsjetio na dugogodišnju obvezu da se provedu preporuke OESS-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Grupe država protiv korupcije (GRECO) čiji je cilj poboljšanje izbornog procesa.

Slabosti koje posebno omogućavaju manipulaciju registracijom birača izvan zemlje moraju se hitno razmotriti i riješiti, a navodi o prevarama moraju se istražiti.

Upravni odbor PIC-a također je saslušao izlaganja na temu pomirenja koja su predstavili „TRIAL International BiH“ i bivši specijalni izvjestitelj UN-a za promicanje istine, pravde, reparacije i jamstva neponavljanja.

Nedostatak bilo kakvog smislenog procesa s tim ciljem u BiH onemogućava zemlju da ostvari svoj stvarni potencijal.

Upravni odbor PIC-a ponovio je poruke govornika sa 25. komemoracije posvećene genocidu u Srebrenici u srpnju i pozvao političke lidere da se uključe u dijalog i poduzmu konkretne korake koji vode ka istinskom pomirenju svih naroda.

S tim u vezi, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozdravio je nedavno usvajanje revidirane Nacionalne strategije za ratne zločine i pozitivan odjek zajedničke izjave Predsjedništva BiH povodom 25. godišnjice Daytonskog sporazuma, u kojoj je naglašena važnost jačanja pomirenja, mira i međusobnog poštovanja.

Upravni odbor PIC-a pozvao je političke lidere da ispune obećanje i javno odaju počast svim žrtvama rata i jednom zauvijek prekinu retoriku koja bi osjetila napore na pomirenju, uključujući veličanje ratnih zločinaca, poricanje genocida i povijesni revizionizam.

Upravni odbor PIC-a pozvao je bh. vlasti da odlučno krenu ka reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključni dio procesa pristupanja EU.

Upravni odbor PIC-a naglasio je da su pravosudne reforme ključni prioritet i izrazio opredijeljenost da pomogne bh. vlastima u tom pogledu.

Upravni odbor PIC-a posebno je naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) radi uspostavljanja temeljitog postupka provjere imovine s ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih s integritetom, jačanja neovisnosti, integriteta i odgovornosti sudaca, tužitelja i članova VSTV-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka VSTV-a.

Upravni odbor PIC-a primio je k znanju odluku članova VSTV-a da se očituju povodom nedavnih dešavanja i potiče ih da poduzmu odgovarajuće korake kojim će se povratiti povjerenje u tu instituciju.

Upravni odbor PIC-a pozvao je vlasti, odnosno političke i institucionalne lidere BiH, da se bez daljnjeg odlaganja pozabave sljedećim prioritetima:

- Usvojiti i provesti akcijski plan za 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

- Poboljšati koordinaciju i suradnju između svih razina vlasti u BiH na suzbijanju pandemije covid-19 i ublažavanju njenih socioekonomskih posljedica, te povećati kapacitete za testiranje i praćenje kontakata kako bi se usporilo širenje virusa i poravnala krivulja u smislu njegovog utjecaja na zdravstvene sustave.

- Postići sporazum o izbornoj reformi kojim će se uzeti u obzir odluke Ustavnog suda BiH te odluka iz predmeta Sejdić-Finci i srodne odluke Europskog suda za ljudska prava, koje još uvijek nisu provedene, neke i više od deset godina. U procesu izborne reforme, suzdržati se od poduzimanja zakonodavnih ili političkih koraka koji bi otežali provođenje presuda Europskog suda.

- Poduzeti konkretne korake počevši od najviših političkih razina ka pomirenju u BiH, uključujući zajedničke komemoracije.

- Imenovati novu vladu Federacije, kao i vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Hercegbosanske županije, koje još uvijek nisu imenovane, dok umjesto njih i dalje rade vlade iz prethodnih mandata, više od dvije godine nakon općih izbora održanih u listopadu 2018., te popuniti upražnjene pozicije na svim razinama, uključujući i članove Ustavnog suda Federacije te ključnih institucija na državnoj razini.

- Osigurati efikasnu suradnju između svih razina vlasti u BiH i osigurati dovoljne resurse za upravljanje migracijama i sigurnosti granica kao isključivom nadležnošću države, te osigurati pravičnu podjelu odgovornosti za humanitarni smještaj migranata i azilanata u cijeloj zemlji. U skladu s međunarodnim pravom, moraju se ukinuti restriktivne mjere koje proizvoljno ograničavaju kretanje migranata.

Sljedeći sastanak Vijeća za provedbu mira održat će se 1. i 2. lipnja  2021. godine, priopćeno je iz OHR-a uz napomenu da se Ruska Federacija ne slaže s ovim communiquéom.

Ključne riječi
PIC

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije