Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović u intervjuu za "Nezavisne" uvjeren je u pobjedu koalicije hrvatskih stranaka

Zajedno imamo jasan nacionalni hrvatski i državotvorni program za demokratsku i proeuropsku BiH

dragan čović
Foto: Stojan Lasic/VLM/PIXSELL
26.09.2014.
u 10:40

"Kandidat sam najjače hrvatske političke stranke, ali i koalicije hrvatskih stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora", kazao je Čović

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u intervjuu koji je dao "Nezavisnim novinama" vjeruje da će opći izbori 12. kolovoza, "za razliku od prethodna dva izborna ciklusa", biti bez izbornog inženjeringa, fer i korektni. - U takvim je uvjetima ishod već odavno poznat, ja ću biti legitimni član Predsjedništva BiH - tvrdi Čović.
Na pitanje o protukandidatima iz reda hrvatskog naroda Čović je odgovorio: - Bez imalo lažne skromnosti, mogu reći da su moje prednosti očigledne i velike. Kandidat sam najjače hrvatske političke stranke, ali i koalicije hrvatskih stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora. Zajedno imamo jasan nacionalni hrvatski i državotvorni program za demokratsku i proeuropsku BiH. Taj program uživa plebiscitarnu potporu u BiH, a ja imam tim ljudi koji mogu, znaju i hoće raditi na njegovom ostvarenju - kazao je Čović. Što se tiče sedam točaka HDZ-ovog programa jedna od njih podrazumijeva novi fedralni ustroj BiH kao garanciju jednakopravnosti Hrvata. - Federalni model uređenja višenacionalnih država, a i nekih jednonacionalnih kao što je Njemačka, ima velike prednosti nad centralističkim. To je model za koji smatram da bi mogao pomiriti i različite koncepte ustroja koje zagovaraju različite političke opcije, od povratka na avnojevske principe, povratka Republike BiH, do podjele BiH te samostalnosti i nezavisnosti nekih njezinih dijelova. Hoće li i tko prihvatiti naš koncept ne možemo znati dok legitimni predstavnici naroda ne sjednu i odgovorno ne počnu tražiti dogovor za svoj narod i demokratsku BiH.
Također je kazao je da lažna i nametnuta dilema - rješavati prije gospodarske ili ustavotvorne probleme. - Kada bismo imali zdravo i prosperitetno gospodarstvo, onda se ustavni problemi ne bi tako agresivno pokazivali. Kompliciran unutarnji ustroj BiH, prevelika, preskupa i nedjelotvorna administracija, a ponajviše opća nesigurnost, čimbenici su koji odvraćaju potencijalne investitore i nova ulaganja u biznis u BiH. Ako nema političke stabilnosti i pravne sigurnosti da se kapital oplodi, onda niti nizak PDV, ni niska cijena rada u BiH ne mogu biti dovoljan razlog da bi netko ulagao u BiH. Naravno, za domaće ljude najveći je problem nezaposlenost, nizak standard... Rješavanju toga problema moramo se žurno posvetiti, ali i tu moramo otkloniti glavni uzrok - politički i pravni sustav koji nije djelotvoran, koji nije niti u funkciji ostvarivanja osnovnih ljudskih prava, ravnopravnosti naroda, a onda ni stvaranja atmosfere za rast i razvoj gospodarstva.

Komentara 5

RO
rosa
14:17 26.09.2014.

HNS=HDZ+par marginalnih stranaka sa hrvatskim predznakom za koje 98% hrvatskih birača i ne znaju da uopće politički djeluju u BiH.

RO
rosa
14:09 26.09.2014.

Može li Večernjak hrvatskoj javnosti predstaviti i neke druge hrvatske političke opcije u BiH umjesto svakodnevnog predstavljanja ovog potrošenog "akademika" koji više od desetljeća za Hrvate BiH nije napravio ništa. Inače, radi se o sposobnom čovjeku, zadnjih godina vrlo vrijedno radi na izmještanju korita rijeke da bih napravio dovoljno velik prostor za svoj mostarski dvorac.

RO
rosa
14:49 26.09.2014.

Kaže Čović da ima "...državotvorni program za demokratsku i proeuropsku BiH". Prije par dana u jednom intervju se pohvalio kako tek sada gotovo svi članovi HDZ BiH se izjašnjavaju da je BiH njihova domovina. Zanima me šta je "svojim ovcama" govorio predhodnih desetak godina koliko dugo vodi ovu "državotvornu" stranku?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije