Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zajedništvom i ljubavlju lakše se podnosi vrijeme koronavirusa

21. travnja 2020. u 15:15 0 komentara 213 prikaza

Pandemija koronavirusa ostavila nas je zatečene i zatočene među četiri zida vlastitog doma.

Iako je ovo bila primarno izolacija zbog mogućeg širenja zaraze, ostali smo izolirani i od svakodnevne užurbanosti i toga da stavimo križić pored svake izvršene obveze na dnevnoj listi naših prioritetnih zadaća.

Obitelj nadahnjuje

Međutim, odjednom su se otvorile nove perspektive. Otkrili smo koliko toga je ostalo nedovršeno i zanemareno unutar zidova doma. Počeli smo otkrivati bogatstvo koje nismo opažali u trci svakodnevnice, osobito bogatstvo okupljanja i druženja u višečlanim obiteljima, piše Večernji list BiH. 

Bogatstvo takve nesebične ljubavi upoznajemo u obitelji Martić iz naselja Kalibunar (općina Travnik), koju je s nama podijelila Marija Puljić, projekt-koordinatorica Nadbiskupijskog centra “Ivan Pavao II”.

Vjerujem da je novonastala situacija za sve nas veliki šok i da se svatko bori na svoj način. U sljedećih nekoliko redaka nadam se da ćete zaboraviti informacije koje vas svjesno ili nesvjesno bombardiraju i uroniti u svijet obitelji Martić.

- I za nas je ova situacija u početku bila šok. No, u već za nekoliko tjedana naviknuli smo se na malo drugačiji život nego inače, nekako smo intenzivnije osjetili blagodat višečlane obitelji. Nema usamljenosti, otuđenosti, tmurnih misli. Otkrili smo npr. tko je bolji u remiju, tko se zapravo ljuti u “čovječe, ne ljuti se”, a i kako je kad smo svi zajedno doma od 0 do 24. Ako nas pitate, ova karantena uopće nije loša. Zajedno smo, imamo krov nad glavom i zdravi smo. Moja mama zna reći kako nam je svima ovo trebalo, da se obitelji zbliže, da pobjegnemo od svakodnevne trke i da shvatimo da je samo obitelj ta koja će uvijek biti tu, pa, evo, i u ovakvim situacijama - kaže Ivona Martić, učenica Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” u Travniku i animatorica Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih.

Vjerujem da smo svi u vrijeme blagdana, ma gdje se nalazili i koliko izolirani od drugog svijeta bili, silom prilike prihvatili još jedan novi izazov u životu. Nikada doživljen u postojećim uvjetima. Ipak, u obiteljskom krugu novonastale prilike lakše se podnose, a radosni smijeh sestara i brata obitelj Martić rastjeruje i najtmurnije misli.

- Ove je godine, istina, barem u mojoj obitelji, Uskrs dočekan i obilježen na dosta intimniji i skromniji način, ali punog srca i ljubavi. Nekada smo u silnoj frci oko pripremanja što bolje trpeze svi bili nekako pogubljeni. Ponekad bih se znala zapitati gdje je nestala vjera u nama. Za čim to uporno trčimo?

Poruka zajedništva

No, danas su mi se nekako proširili vidici i spoznaja istinskih vrijednosti vjere i obiteljskog okružja, zajedništva i pomaganja jednih drugima. U ovoj situaciji, ako vidimo da je nekome prijeko potrebna pomoć, uradimo nešto bolje za zajednicu i osjećamo se ispunjeno. Poruka zajedništva je na koncu svega ono i što nam Bog poručuje - da budemo uz one koje volimo - poručuje Ivona.

Zajedništvo i solidarnost potrebni su nam više nego ikada kako bismo zaustavili širenje pandemije. Upotrebljavajte tehnologiju kako biste nadoknadili druženja uživo (Skype, Zoom, WhatsApp) i održavali kontakt s obitelji i prijateljima.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.