Godina velikih jubileja

Zahvaljujemo Bogu za primljena dobročinstva

17.05.2019.
u 16:30

U duhu velikih jubileja, 150. obljetnice utemeljenja Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja i 120 godina prisutnosti i djelovanja sestara u Hercegovini, i ovoga će se svibnja, točnije sutra (subota, 18. 5.) u Bijelom Polju/Mostaru održati svibanjsko okupljanje svih sestara Provincije i zajednička duhovna obnova. - Naša je prva nakana toga dana zastati i iz dna duše zahvaliti Gospodinu za sva primljena dobročinstva u povijesti Družbe i naše Provincije povjeravajući Mu i svoju budućnost - poručuju iz Provincije s provincijskom predstojnicom s. M. Zdenkom Kozina.

Brojni događaji

- U velikom smo jubileju kada obilježavamo 150. obljetnicu Družbe. Tako je sve od rujna prošle i bit će do rujna ove godine. Dosad su organizirani brojni događaji, simpoziji, koncerti... Svake godine u svibnju Danom zahvalnosti obilježavamo izlazak posljednjih sestara iz samostana u Bijelom Polju koji se zbio 17. svibnja 1992. godine. Sestre su se vratile 2005. Dana 13. rujna 2018. započelo je slavlje 150. obljetnice osnutaka (1869.-2019.) naše Družbe. Sretna je okolnost da taj jubilej slavimo u godini u kojoj se istovremeno navršava 120. obljetnica dolaska sestara u Hercegovinu i djelovanja u ovoj mjesnoj crkvi. Tako je za našu je Provinciju 2019. godina – godina dvostrukog jubileja. Slavlje ovih obljetnica na razini Provincije ujedinit ćemo u sutrašnjem zborovanju sestara u Bijelom Polju i provincijskom sjedištu u Mostaru. Jubilarna je godina za svaku od nas veliki događaj radosti i zahvaljivanja za milosni nastanak naše Družbe, za sve sestre, žive i pokojne, kao i za sve naše suputnike koji su pratili hod Družbe i pojedinačnih provincija otvoreni našim brigama i pomažući bilo materijalnom potporom, bilo molitvom i blagoslovom - kazali su nam iz Provincije te dodali kako će im se u slavlju pridružiti i predstavnice sestrinskih provincija iz Maribora, Splita, Sarajeva, Rimske regije te članica Vrhovne uprave i Provincije s. Lidija Glavaš.

Izložba, film, misa

Program počinje u subotu u 9 sati uvodnom meditacijom u klaustru starog srušenog samostana. Slijedi predavanje “Sjećanje – bitna odrednica identiteta osobe i zajednice” u dvorani Duhovnog centra “Biskup fra Paškal Buconjić“ fra Diega Deklića, franjevca Zadarske provincije Sv. Jeronima te izložba “Sjećanje u riječi i slici“ autorice s. Natalije Palac u predvorju samostanske knjižnice i film “120 godina milosti“ u samostanskoj kripti autorice s. Matije Pačar uz pomoć s. Petre Bagarić. Planiran je i pohod groblju sestara Gruban te odlazak prema provincijskom središtu u Mostaru. Euharistijsko slavlje predvodit će mons. dr. Ratko Perić, mjesni biskup.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije