'OTRGNUO SE KONTROLI'

Zahlađenje odnosa: Vučić bijesan na Dodika nakon referenduma

29.09.2016.
u 11:48

Ako Vučić i jest ljutit, to je zbog toga što mu se Dodik “otrgnuo” kontroli koju je Vučić često javno demonstrirao, gradeći posebne odnose s čelnicima RS-a, smatra Popov

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ljutit je na predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog suprotstavljanja utjecajnom dijelu međunarodne zajednice. Analitičari pak smatraju da će zbog strateških ciljeva, regionalne stabilnosti, ali i vlastitog rejtinga, Vučić progutati bijes koji osjeća prema Dodiku nakon održanog referenduma, piše Blic.

– Ne vjerujem u osobne odnose u politici, ali sam siguran da je Vučić očekivao malo više taktičnosti od Dodika i da će prema njemu ubuduće postupati suzdržanije. S druge strane, između Srbije i RS-a postoje strateški važni interesi i zato mislim da se neće dogoditi nikakav radikalni scenarij narušavanja odnosa. Ovo je samo prolazno zahlađenje – kaže Bojan Klačar iz CeSID-a.

Analitičar Dragomir Anđelković za Blic kaže:

– Mislim da je Vučić racionalan političar i sigurno neće ići u konfrontaciju s Dodikom. Kada bi to napravio, nanio bi političku štetu sebi jer je velik broj njegovih glasača nacionalno orijentiran i ima dobro mišljenje o Dodiku. S druge strane, ni Dodik nema razloga da se konfrontira sa Srbijom – kaže Anđelković.

Ako Vučić i jest ljutit, to je zbog toga što mu se Dodik “otrgnuo” kontroli koju je Vučić često javno demonstrirao, gradeći posebne odnose s čelnicima RS-a, smatra direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

– Te 2012. mislilo se da će Vučić napraviti otklon od Dodika, ali se ispostavilo da su odnosi čak i srdačniji nego u vrijeme Tadića. A sada ga Dodik stvarno nije poslušao: došao je na sastanak u Beograd s već donesenom odlukom i time Vučića doveo pred svršen čin. Vučić je odavao dojam da može utjecati na Dodika, a što se u međuvremenu promijenilo, ne znam. Moguće je da je premijer kasno shvatio da referendum može imati dalekosežne posljedice, ali sada što je, tu je – smatra Popov. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije