Ministar Ramić nije dopustio podjelu paketića dok se ne ispita "diskriminacija"

Zabrana Djeda Mraza u Sarajevu podsjeća na postupke moralne policije

19.12.2022.
u 19:40

Ministar Ramić je, odgovarajući na upit predstavnika sindikata, svoje protivljenje upotpunio korištenjem birokratskih zapreka te je zatražio da sindikati provedu anketu među svojim zaposlenicima. On se boji da "pojedini najavljeni sadržaji mogu vrijeđati vjerske osjećaje nekih zaposlenika i/ili njihove djece".

Odbijanje ministra izbjeglica i raseljenih osoba FBiH Edina Ramića (SDA) da prije nekoliko dana ustupi prostoriju u Sarajevu u kojoj bi Djed Mraz dodijelio paketiće djeci zaposlenika okupljenih oko sindikalne organizacije izazvalo je reagiranja, potvrdilo postojanje podjela, kako u državi, Sarajevu tako i unutar bošnjačke zajednice, piše Večernji list BiH.

Ministar Ramić je, odgovarajući na upit predstavnika sindikata, svoje protivljenje upotpunio korištenjem birokratskih zapreka te je zatražio da sindikati provedu anketu među svojim zaposlenicima. On se boji da "pojedini najavljeni sadržaji mogu vrijeđati vjerske osjećaje nekih zaposlenika i/ili njihove djece".

Moralna policija

Ovakvo što podsjeća na metode moralne policije iz Irana koja odlučuje što je prihvatljivo, a što nije. A jasno je da je glavni optuženi za možebitno vrijeđanje osjećaja Djed Mraz, koji je komunistička varijanta Djeda Božićnjaka, a koji je inače Coca-Colina varijanta kršćanskog svetog Nikole koji je po tradiciji darivao dobru djecu. Politolog Martin Mikulić smatra kako je najnovija odluka ministra Edina Ramića da praktički zabrani Djeda Mraza nastavak "nedemokratske, uskogrudne kampanje prema kojoj se nastoji zabraniti sve što izlazi iz vjerskog i kulturnog okvira najbrojnijeg naroda u BiH".

- Prisjetimo se ranijih reakcija SDA u Bužimu i otvorenih poruka kako "jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka". Time se poručuje svima ostalima, a napose kršćanima u BiH, kako tu nisu dobrodošli, a posebice tamo gdje vlada SDA. Želi se provesti matrica brutalnog iranskog režima prema kojoj određene skupine ljudi ne mogu uživati temeljna ljudska prava - smatra Mikulić. On izražava razočaranje takvim obrascem ponašanja ističući kako takve "neeuropske prakse" dolaze baš u trenutku kada je BiH dobila kandidacijski status za članstvo u EU.

- Teško je očekivati drugačije od onih aktera koji politički i ideološki slijede iranski režim dok ga cijeli civilizirani svijet osuđuje - ističe Mikulić. Stav ministra Ramića identičan je ranijim istupima predstavnika SDA ili pak sljedbenicima skupina koje prakticiraju Bošnjacima stranu varijantu islama koja je uvezena tijekom rata sa stranim borcima i "pomoći" koja je dolazila iz arapskih zemalja. Nije ovo prvi put da su sveti Nikola, Djed Božićnjak, odnosno Djed Mraz, nepoželjni u Sarajevu, a što je do sada uvijek nailazilo na snažne osude i u samome gradu. Ali, nažalost, i dobivalo poklonike u drugim sredinama te je često bilo povod za rasprave o odnosima većine i manjine te dopuštanje prakticiranja njihovih običaja.

Ramićeva inicijativa da se provjeri vrijeđa li djedica s bradom osjećaje roditelja i djece nešto je suptilniji pokušaj "miniranja" njegova uklanjanja od one varijante kako je to vidio Alija Izetbegović odmah na kraju rata ili pak kako je to u sarajevskim vrtićima petnaestak godina "uredila" tadašnja ravnateljica ove ustanove Arzija Mahmutović.

Uputa Izetbegovića

- To nije naš praznik - napisao je 1996. godine u otvorenome pismu državnoj televiziji Alija Izetbegović objavljujući i da muslimani ne trebaju slaviti Novu godinu jer je to protivno njihovim načelima. Mahmutović je pak 2007. godine u vrtiće uvela islamski vjeronauk, a među prvim žrtvama bio je upravo Djed Mraz.

Kako bi utvrdili gradivo, iz Islamske zajednice izdali su fetvu (obveznu uputu): "Djed Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka te se, osobito bošnjačkoj djeci, taj kršćanski simbol pokušava poturiti kao neutralan lik", napisali su tada. Ova je tema postala i dijelom jednog izvješća američkih diplomata koji su naveli kako je riječ o borbi unutar bošnjačko-muslimanske zajednice koja se svodi na dokazivanje tko je dobar, a tko loš Bošnjak. U dokumentu koji je svojedobno objavio WikiLeaks navodi se da je riječ o pokušaju oblikovanja bošnjačko-muslimanskog identiteta.

- Ovisno o putu kojim rasprava ide, ona ima potencijal, dugoročno gledano, usmjeriti bošnjačku politiku u konzervativnijem smjeru, što bi zakompliciralo napore za kompromise između Bošnjaka, Srba i Hrvata nužne za osiguranje budućnosti BiH - stoji u izvješću. 

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
19:49 19.12.2022.

Istina. Isto kao što je i istina da su Hrvati prekrižili Deda Mraza pa sad imaju Svetog Nikolu. Tako da opet više muslimanske djece se raduje Djedu Mrazu koji je eto hrvatskoj djeci postao stran. Je li sada muslimanska djeca trebaju da slave Svetog Nikolu možda.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?