granica duga 600 kilometara

Za zatvaranje istočne granice GP-u nedostaje više stotina policajaca

09.03.2019.
u 14:00

Zbog novog vala migranata koji se kreće prema Bosni i Hercegovini, nadležni razmišljaju o potpunom zatvaranju istočne granice, međutim, s trenutačnim kapacitetima Granične policije BiH riječ je o nemogućoj misiji. Bosna i Hercegovina iskoristit će sve raspoložive kapacitete kako bi pojačala kontrolu i nadzor na istočnoj granici i spriječila ulazak ilegalnih migranata, zaključak je Operativnog stožera za pitanja migracija u BiH koji se sastao u četvrtak u Sarajevu, ppiše Večernji list BiH. 

S obzirom na operativne podatke o broju migranata u Grčkoj i kretanju migranata na balkanskoj ruti, jačanje kontrole granice je označeno kao prioritet u rješavanju migrantske situacije. Zbog toga je zatraženo od Granične policije da za sljedeći sastanak Stožera dostavi analizu o potrebnom broju policijskih službenika kako bi se u potpunosti zatvorila 600 kilometara duga istočna granica, a koja će biti dalje proslijeđena Vijeću ministara BiH.
Predsjedatelj Stožera i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznao je prisutne i s ponudom mađarske vlade da uputi kao ispomoć određen broj policajaca koji bi vršili monitoring granice bez oružja i policijskih ovlasti. 
Stožer je prihvatio ovu ponudu i uskoro će u proceduru Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH biti upućen prijedlog sporazuma.

Iz Granične policije Bosne i Hercegovine za Večernji list su potvrdili kako je Operativni stožer za pitanje migracija na državnoj razini od Granične policije BiH zatražio da se do idućeg zasjedanja ažurira informacija, odnosno procjena, koliko je policijskih službenika potrebno da se dvadesetčetverosatno pokriju sve identificirane i potencijalne točke ilegalnog prelaska istočnog dijela granice (oko 600 kilometara granice).

“Graničnoj policiji BiH za obavljanje osnovnih poslova i zadaća, bez izvanrednih okolnosti i složenog stanja na granici koje je evidentno od početka 2017. godine, nedostaje oko 450 službenika. Da bi se pokrila sva identificirana i potencijalna mjesta ilegalnog prelaska državne granice na istoku BiH, potrebno je nekoliko puta više službenika u odnosu na navedeni broj koji nedostaje prema pravilniku o unutarnjoj sistematizaciji Granične policije BiH”, naveli su iz Granične policije BiH. Naglasili su kako Granična policija BiH neće moći samostalno i s postojećim materijalno-tehničkim kapacitetima i brojem službenika riješiti složeno stanje na granici bez značajne podrške državnih i entitetskih tijela, osobito policijskih, FRONTEX-a i drugih međunarodnih organizacija, što se posebno odnosi na financijsku podršku za nabavu sofisticirane specijalističke opreme za nadzor granice. Ističu kako se obavlja analiza u skladu s novonastalom situacijom koja će biti dostavljena Operativnom stožeru za pitanje migracija, a nakon toga i Vijeću ministara BiH.

Inače, u prva dva mjeseca ove godine u BiH je ušlo 2260 migranata, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Trenutačno se u BiH nalazi oko 3500 migranata i svi su smješteni u osam prihvatnih centara.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije