Javni poziv o konzultacijama za Zakon o zaštiti zraka u Federaciji BiH

Za zagađenje zraka plaćat će se kazna od 500 do 10.000 KM

11.01.2022.
u 16:49

Kad bude donesen novi Zakon o zaštiti zraka, tvrtka ili pravna osoba za koju inspekcijske službe utvrde da svojim postupcima onečišćuje atmosferu platit će kaznu u iznosu od 500 do 10.000 KM. Iako se oko ovog zakona treba provesti javna rasprava, njegove odrednice koje bi štitile kvalitetu zraka na prostoru Federacije BiH vrlo su jasno određene i u prednacrtu te su u skladu s normama koje vrijede u susjednim ili državama članicama EU-a, piše Večernji list BiH.

U ovom prijedlogu piše kako će se novčanom kaznom od 1000 do 10.000 KM kazniti svaki pravni subjekt ako obavlja djelatnost ugradnje, održavanja, servisiranja ili provjere ispuštanja opreme koja sadrži supstancije koje oštećuju ozonski omotač ili zamjenske supstancije ili je proizvedena pomoću njih, kao i djelatnost prikupljanja i obnavljanja tih supstancija iz te opreme bez dozvole definirano odredbama članka zakona; stavlja u promet nove proizvode i opremu koji koriste kontrolirane supstancije koje oštećuju ozonski omotač. Novčanom kaznom od 500 KM do 1000 KM kaznit će se odgovorna osoba u pravnom subjektu ili tvrtki zbog propusta koji su načinjeni u zaštiti kvalitete zraka, a moći će se izreći i zaštitna mjera zabrane vršenja određene djelatnosti, a odgovornoj osobi da vrši određene poslove na razdoblje od 30 dana do šest mjeseci.

Federacija BiH, kao i županije, općine i gradovi, morat će imati ugrađene mjerne postaje koje će kontinuirano pratiti kvalitetu zraka i prisutnost opasnih čestica u njemu. Razgraničavanje teritorija Federacije BiH na zone i aglomeracije utvrđuje se uredbom Vlade Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva u suradnji s Federalnim hidrometeorološkim zavodom. U susjednoj Hrvatskoj, prema pravilima EU-a, ima pet zona i četiri aglomeracije za praćenje kvalitete zraka. Utvrđene zone i aglomeracije za utvrđivanje (gornje granice ocjenjivanja, donje granice ocjenjivanja kvalitete zraka) preispituju se najmanje jednom u pet godina u skladu s podacima o utvrđivanju prekoračenja donje i gornje granice ocjenjivanja za sumporov dioksid, dušikov oksid i dušikove okside, suspendirane čestice (PM10 i PM2,5), olovo, benzen, ugljen monoksid, benzo(a)piren, kadmij, arsen i nikl, kao i s podacima o utvrđivanju prekoračenja dugoročnih ciljeva za ozon.

Također se uvode i kategorije kvalitete zraka. Prva kategorija - čist ili neznatno zagađen zrak gdje nisu prekoračene granične vrijednosti razina ni za jednu zagađujuću tvar te druga kategorija - zagađen zrak gdje su prekoračene granične vrijednosti razina za jednu ili više zagađujućih tvari.

Prije dvije godine provedena revizija o kvaliteti zraka utvrdila je kako nadležne institucije nisu osigurale sveobuhvatno praćenje kvalitete zraka na području FBiH. Postoje područja koja nisu pokrivena kontrolom kvalitete zraka, a podaci o mjerenjima na područjima na kojima je kontrola uspostavljena pokazuju da je zrak izrazito zagađen u Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji. Utvrđeno je da postojeće mjerne postaje ne mjere sve propisane parametre kvalitete zraka, tako da raspoloživi podaci ne daju primjerenu sliku o stvarnoj zagađenosti zraka. Naime, vrši se kontinuirano mjerenje šest od ukupno 13 propisanih parametara kvalitete zraka. U postojećim okolnostima građani nemaju osigurane sveobuhvatne, razumljive i lako dostupne informacije o kvaliteti zraka niti im nadležne institucije pružaju odgovarajuće upute o tome kako mogu zaštititi zdravlje od štetnog utjecaja polutanata u zraku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?