Ukupno obračunati rashodi i izdaci za razdoblje od siječnja do rujna ove godine iznosili su 4,391 mlrd. KM

Za vojne invalidnine 211,45 milijuna, potpomognutu oplodnju 7,5 milijuna KM...

09.11.2023.
u 08:00

Najveća izdvajanja po osnovi tekućih transfera i drugih tekućih rashoda u razdoblju od siječnja do rujna 2023. su redoviti mjesečni transferi, među kojima su isplata mirovina (2,338 milijardi KM), doprinosi za zdravstveno osiguranje (27,20 milijuna KM), naknade za fizičku onesposobljenost (2,18 milijuna KM) te za civilne žrtve rata (18,38 milijuna KM).

Na prijedlog Federalnog ministarstva financija, Vlada FBiH je usvojila izvješće o izvršenju proračuna FBiH za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2023., piše Večernji list BiH.

Ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranje proračuna FBiH u tom razdoblju iznosili su 4,242 milijardi KM, što je 63% planiranog za 2023., i veći su za 8% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Od poreza su prihodovana 3,734 milijarde KM, što je 77% planiranog, a u odnosu na isto razdoblje prethodne godine više je za 16%.

Neporezni prihodi iznosili su 237,34 milijuna KM, primljeni tekući transferi 81,52 milijuna, a prihodi po osnovi financiranja proračuna 189,78 milijuna KM. Ukupno obračunati rashodi i izdaci za razdoblje od siječnja do rujna ove godine iznosili su 4,391 milijardu KM. Prema funkcionalnoj klasifikaciji, najveći iznos sredstava - 2,946 milijardi KM utrošen je na socijalna davanja, ili 67,11% ukupno realiziranih rashoda.

Tekući rashodi

U izvješću je, među ostalim, navedeno da tekući transferi i drugi tekući rashodi u razdoblju od siječnja do rujna 2023. iznose 3,355 milijardi KM. Najveća izdvajanja po osnovi tekućih transfera i drugih tekućih rashoda u razdoblju od siječnja do rujna 2023. su redoviti mjesečni transferi, među kojima su isplata mirovina (2,338 milijardi KM), doprinosi za zdravstveno osiguranje (27,20 milijuna KM), naknade za fizičku onesposobljenost (2,18 milijuna KM) te za civilne žrtve rata (18,38 milijuna KM). Transfer za vojne invalidnine iznosio je 211,45 milijuna KM, a slijede transferi za provođenje Zakona o potpori obiteljima s djecom (78,26 milijuna KM), kao i Zakona o roditeljima njegovateljima (20,79 milijuna KM) te pomoć u liječenju branitelja (1,47 milijuna KM). Tu su i transferi za provedbu Zakona o pravima razvojačenih branitelja (novčana egzistencijalna naknada 43,39 milijuna KM), potom Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja (13,32 milijuna KM) te za civilne invalidnine (156,86 milijuna KM). Transferi za zdravstvo iznosili su 78,89 milijuna KM, a najznačajniji su Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (27,27 milijuna KM), za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH (41,33 milijuna KM) te biomedicinski potpomognutu oplodnju (7,5 milijuna KM). Subvencije javnim poduzećima iznosile su 31,5 milijuna KM, od čega se najveći iznosi odnose na transfere JP Željeznice Federacije BiH (redoviti transfer od 14,5 milijuna KM te za izmirenje obveza šest milijuna KM). Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima u razdoblju od siječnja do rujna realizirane su u iznosu od 68,27 milijuna KM, a najviše se odnose na subvencije za mlijeko i duhan (41,88 milijuna KM), nakon čega slijede poticaji poljoprivrednoj proizvodnji (19,59 milijuna KM). Kapitalni izdaci realizirani su u iznosu od 48,16 milijuna KM.

Za automobile 498.000 KM

Vlada je na prijedlog Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije donijela odluku o izboru korisnika proračunskih sredstava u svrhu poticaja pri kupnji električnih automobila. Odlukom se korisnicima odobravaju sredstva u ukupnom iznosu od 498.000 KM u obliku subvencije za kupnju 89 novih automobila, isključivo na električni pogon, kao i hibridnih automobila koja posjeduju električni motor i motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Vlada je donijela odluku o izradi strategije za unaprjeđenje prava i položaja osoba s invaliditetom u FBiH 2022. - 2027. godine. Ovom odlukom pokreće se proces izrade strategije koja predstavlja multisektorski strateški dokument u oblasti invalidnosti, a kojim se utvrđuju prioriteti, način njihova ostvarivanja, financijski i institucionalni okvir, odgovornost za provedbu, nadzor, evaluaciju i izvještavanje. Vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, utvrdila prijedloge dvaju zakona kojim se uređuje oblast poticanja razvoja maloga gospodarstva i poduzetnička infrastruktura u FBiH te ih uputila u parlamentarnu proceduru. Prijedlogom zakona propisuje se da se financijska sredstva za provođenje programa osiguravaju u proračunu FBiH za svaku kalendarsku godinu te da njihova visina godišnje iznosi minimalno 0,7% prihoda proračuna umanjenog za doprinose MIO te namjenske i razgraničene prihode i donacije.

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine Vlada je imenovala radnu skupinu za izradu metodologije za izračun minimalne i prosječne potrošačke košarice u FBiH koju je dužna dostaviti Vladi na usvajanje.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije