Zanimljivosti iz Ravna

Za vlakovima otišli ljudi, a stigao medvjed

28.10.2015.
u 06:15

U za tako rijetko naseljenu općinu impozantnom Lovačkom domu u Ravnu, među izloženim prepariranim životinjama, posebnu pozornost privlači smeđi medvjed. Na pločici uz njega piše kako ga je odstrijelio Pero Krečak 26. listopada 2008. Da je riječ o lovačkom domu u nekoj od istočnohercegovačkih ili općina iz planinskog dijela Bosne, medvjed nikome ne bi bio zanimljiv, međutim, u Ravnu, na korak do mora, prava je atrakcija. Preparirani medvjed nas je podsjetio na priče o lovcu koji je na razmeđi ravanjske i neumske općine prije desetak godina upucao medvjeda iz straha misleći da je divlja svinja. Međutim, prisutni lovci su nam ispričali da preparirani medvjed nije slučajan ulov, odnosno da nije zalutao. Prema tragovima, lovci smatraju da na tom području živi bar još jedan koji se, vjerojatno u potrazi za hranom, seli istočno ili zapadno od Ravna. U svakom slučaju, sama činjenica da se spustio na jug postavlja niz pitanja. Zanimljivo bi bilo istražiti i čime se hrani. Dakle, preparirani medvjed otvara brojna pitanja.

Kako bi medvjed na jugu Hercegovine, odnosno priča o njemu mogla biti i jedna od turističkih atrakcija pokazuju primjeri o sudbini njegove populacije u EU zemljama. Primjerice, smatra se da je smeđi medvjed u Danskoj nestao prije čak 5000 godina, u I. Njemačkoj 1770., a Z. Njemačkoj 1836. godine, Švicarskoj 1904....

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije