Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Za više od 10.000 eura obavezna prijava iznosa ili unosa u BiH

16. srpnja 2017. u 11:23 0 komentara 198 prikaza

Svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura dužni su da prijave carinskom organu na svakom graničnom prijelazu u Bosni i Hercegovini.

Vlade Republike Srpske i Federacije BiH donijele su odluke kojima se mijenjaju postojeći propisi koji reguliraju iznošenje i unošenje efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka, čekova i vrijednosnih papira.

Prijava unosa ili iznosa gotovine, čekova ili vrijednosnih papira vrši se na obrascu za prijavu gotovine koji je moguće dobiti na svim međunarodnim graničnim prijelazima od carinskih služnenika, ili preuzeti sa internet stranice www.uino.gov.ba Na poleđni obrasca za prijavu gotovine navedeno je detaljno uputstvo kako se isti popunjava. Nakon popunjavanja obrasca isti se predaje carinskom službeniku koji je na zahtjev putnika obavezan jedan ovjeren primjerak vratiti putniku koji je izvršio prijavu gotovine, čekova ili drugih vrijednosnih papira.

Navedenim propisi su donijeti u cilju usklađivanja sa preporukama Stručne grupe za financijsko djelovanje (FATF) i istima je: povećan iznos iznad kojeg je fizička osoba obavezna da prijavi svako iznošenje i unošenje gotovine na 10.000 eura, utvrđena obaveze prijave, pored efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka i čekova, i papir od vrijednosti i svih drugih fizički prenosivih instrumenata plaćanja u skladu sa propisom kojim se uređuje spriječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, te je propisan Obrazac za prijavu gotovine.

  • Uredba o izmjenama i dopuni Uredbe o iznošenju i unošenju efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka, čekova i papira od vrijednosti sa Obrascem za prijavu gotovine. Navedeni obrazac u elektronskom obliku je dostupan na internet stranici Ministarstva financija RS http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mf/Pages/default.aspx .

  • Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o iznošenju strane gotovine i čekova sa obrascem za prijavu gotovine. Navedeni obrazac u elektronskom obliku je dostupan na internet stranici Vlade FBiH www.fbihvlada.gov.ba odnosno na internet stranici Ministarstva financija FBiH www.fmf.gov.ba .

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o iznošenju i unošenju efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka, čekova i  papira od vrijednosti („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 46/17), koja je stupila na snagu 24. 05. 2017. godine. Takođe, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela Odluku o izmjenama i dopuuni Odluke o iznošenju strane gotovine i čekova („Službeni novine Federacije BiH", broj 38/17), koja je stupila na snagu 25.05.2017. godine.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.