Zavod MIO nastavlja s prodajom imovine

Za tri doma umirovljenika početna cijena 35 milijuna KM

ero
22.12.2015.
u 07:00

Domovi umirovljenika u Nedžarićima i Bihaću će ići na dražbu, dok će se za prodaju hotela Ero Zavod javiti na natječaj Vlade HNŽ-a

Federalni zavod MIO nastavlja s prodajom imovine u svojem vlasništvu. Tako se, prema informacijama iz ovog zavoda u sljedećem razdoblju planira prodaja objekata u Sarajevu, Mostaru i Bihaću, piše Večernji list Bih.

"Značajniji objekti još uvijek nisu prodani. No, očekujemo kako će prodaja biti obavljena u skorom razdoblju, prvenstveno mislimo na domove umirovljenika u Sarajevu, Bihaću i Mostaru", kazao je glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Tomislav Kvesić.

Roba s pogreškom

Naime, Vlada Federacije BiH dala je prije nekoliko dana zeleno svjetlo za prodaju Doma umirovljenika na ulazu u Sarajevo i Doma umirovljenika u Bihaću. Uz spomenuta dva objekta, svakako je najaktualnija prodaja mostarskog hotela Ero. Direktor Federalnog zavoda MIO Zijad Krnjić nedavno je za medije izjavio kako je vrlo izvjesno da će se ta prodaja obaviti.

"Što se tiče Nedžarića i Bihaća, oni će ići na dražbu i sva ta tri objekta imaju otprilike početnu cijenu oko 35 milijuna. Vjerujem kako bismo ih i mogli prodati", kazao je za medije Zijad Krnjić, direktor Zavoda MIO Federacije BiH. Prodaja dva nedovršena doma umirovljenika u Sarajevu i Bihaću zapravo je nastavak nikad realizirane namjere prijašnje Vlade da time zaustavi njihovo daljnje propadanje. Zainteresiranih za kupnju spomenuta dva nedovršena objekta je bilo, ali su sve kočila neriješena pravna pitanja s općinama.

"Sad smo odlučili prodati ih, ali će biti u pozivu jasno naznačeno što od tih dokumenata nije završeno i kupac će kupovati robu s pogreškom", kazao je ovom prilikom Krnjić.

Hotel Ero

Kada je, pak, riječ o hotelu Ero u Mostaru, taj objekt bi, prema procjenama iz Federalnog zavoda MIO, vrlo skoro mogao dobiti novog vlasnika.

"Plan je da se Federalni zavod MIO javi na natječaj koji će raspisati Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, a koja traži prostor za smještaj svojih institucija, te vjerujemo da ćemo na taj način prodati Dom umirovljenika u Mostaru (hotel Ero)", kazao je Kvesić. On je ovom prilikom podsjetio kako je hotel Ero u nekoliko navrata bio na prodaju, ali prodaja nije realizirana.

"Početna cijena je bila oko 24 milijuna konvertibilnih maraka, pa je potom bila umanjena na 22 milijuna, a treći put smo išli u neposrednu pogodbu s procijenjenom cijenom malo većom od 19 milijuna konvertibilnih maraka", istaknuo je Kvesić. Inače, u proteklom razdoblju Zavod MIO Federacije BiH prodao je neke manje objekte u Travniku, Ljubuškom, Livnu i Žepču.*

Novac od prodaje imovine Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje poslužit će za djelomično saniranje deficita. Naime, kao što smo i ranije pisali, Zavod MIO Federacije BiH već neko vrijeme ima problem s nedostatkom sredstava za isplatu mirovina, zbog čega svi umirovljenici i ne dobivaju novac isti dan. Deficit Zavoda MIO Federacije BiH iznosi približno 150 milijuna maraka. Usporedbe radi, za isplatu mirovina potrebno je svaki mjesec osigurati čak 156 milijuna KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije