u subotu ukop

Za strijeljanje Hrvata u mjestu Bikoši nitko nije odgovarao

06.06.2019.
u 09:15

Pokop posmrtnih ostataka 16 identificiranih osoba hrvatske nacionalnosti, koje su mudžahedini i pripadnici Armije BiH ubili 1993. godine u mjestu Bikoši, općina Travnik, bit će obavljen u subotu, 8. lipnja na groblju Prahulje u blizini Travnika, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare.

Među žrtvama je i suprug Ljube Volić, koja kaže kako svaka godišnjica obitelji vraća u prošlost i podsjeća na događaje u kojima su izgubili najmilije.

“To je za nas najteži dan i vraća nas u prošlost kada smo bili zarobljeni i odvezeni u logor u Mehuriću, dok su naše najmilije, njih 37, izdvojili na strijeljanje... Žao nam je što se malo govori o tome što se događalo u selu Bikoši 1993. godine, ali barem smo dočekali da pokopamo naše najmilije”, kazala je.

Član Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima 1993. godine Nenad Pušelja, koji je izgubio brata, upozorio je da do danas nisu pronađene sve žrtve, odnosno da su i posmrtni ostaci identificiranih osoba nekompletni.

“Molim sve koji imaju savjesti da nam kažu gdje se nalaze kosti ovih ljudi. Netko zna i molimo da nam kaže gdje se nalaze kako bismo ih mogli objediniti”, naglasio je on.

Predsjednik Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima Nikola Lovrinović kazao je da, unatoč vođenim procesima koji su obuhvatili i ratna događanja na području općine Travnik, nisu procesuirani izravni nalogodavci i izvršitelji zločina u mjestu Bikoši.

“Ja sam 2016. godine postavio pitanje, a iz Tužiteljstva BiH dobio odgovor da su četiri predmeta otvorena za događanja u selima Čukle, Miletići i Bikoši i da oni i dalje vode istragu. Nešto je rađeno po tom pitanju i u Haagu, međutim, koliko ja znam, konkretno za strijeljanje pripadnika HVO-a u Bikošima nitko od pripadnika Armije BiH nije odgovarao”, kazao je Lovrinović. (Fena)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije