povratak

Za srpske povratnike u FBiH izgradnja 538 kuća

04.07.2017.
u 13:54

Zahvaljujući proračunskim sredstvima Vlade Republike Srpske, u proteklih nekoliko godina za srpske povratnike na prostoru Fedearcije BiH izdvojeno je 4,2 milijuna KM, priopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a.

- Iz ovih sredstva realiziran je veliki broj projekata, počevši od izgradnje stambenih jedinica, pomoći pojedincima za pokretanje i razvoj projekata održivog povratka, financiran je veći broj infrastrukturnih projekata; građeni su putevi i pružana je pomoć srpskim pravoslavnim crkvenim općinama koje djeluju na prostoru FBiH za obnovu vjerskih objekata - navodi se u priopćenju. 

Cilj Vlade RS-a je, kako se dodaje, da se kroz realizaciju projekata stvore koliko-toliko normalni uvjeti za povratak u taj entitet.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljene 0osobe RS-a nastoji sredstva rasporediti tako da na najbolji način odgovore na mnogobrojne zahtjeve i da ispune potrebe najugroženijih, te je, imajući u vidu težak položaj i potrebe srpskih povratnika u FBiH, posljednjih godina povećavalo udio proračunskih sredstava koja se izdvajaju za ove namjene.

Također podsjećaju da je zahvaljujući naporima ministra za izbjeglice i raseljene osobe Davora Čordaša i predstavnika resornog ministarstva veliki broj Srba, odnosno 538 obitelji, uključeno u zajedničke projekte – Projekt rekonstrukcije stambenih jedinica SAF i Regionalni program stambenog zbrinjavanja.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a za realizaciju Projekta SAF je sredstva osiguralo kreditnim zaduženjem kod Saudijskog razvojnog fonda, a obvezu vraćanja ovog kredita za povratak Srba u FBiH, preuzela je Vlada RS-a.

Zahvaljujući ovom projektu bit će izgrađene 263 stambene jedinice za Srbe u FBiH, a zbog velikog značaja ovog projekta za povratak Srba u FBiH, Ministarstvo ulaže velike napore kako bi se ovaj projekt što prije uspješno implementirao.

Najveći broj stambenih jedinica u okviru Projekta SAF za Srbe u FBiH bit će izgrađen u Drvaru - 20 stambenih jedinica, u Grahovu - 28, Petrovcu - 13, Glamoču - 22 i Mostaru – 20.

Osim toga, za srpske povratnike u FBiH bit će izgrađeno 275 stambenih jedinica u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, a najveći broj kuća radit će se u Drvaru - 30 kuća, Grahovu - 50, Glamoču - 47, Sanskom Mostu - 23 i Mostaru – 38, priopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?