EU će sa 195 milijuna eura pomoći da se sanira šteta od poplava

Za saniranje posljedica od poplava BiH i Srbija će dobiti 1,84 milijardi eura

'brisel 17'
16.07.2014.
u 19:16

Suorganizatori konferencije su Francuska i Slovenija

Na konferenciji je sudjelovalo preko 80 zemalja i međunarodnih organizacija. Započelo se sa zahtjevom od 650 milijuna eura za BiH i 830 milijuna eura za Srbiju. Posljednji podaci govore da će Bosna i Hercegovina i Srbija će dobiti više od 1,84 milijardi eura.

Povjerenik za proširenje EU Stefan Fule najavio je danas u Bruxellesu na međunarodnoj donatorskoj konferenciji da će EU sa 195 milijuna eura pomoći da se sanira šteta od poplava, te precizirao da je BiH namijenjeno 85 milijuna eura, Srbiji 80 milijuna eura, dok je 30 milijuna određeno za regionalne projekte vodozaštite, javio je izvjestitelj Srne.
U dijelu donatorske konferencije za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji pod motom "Obnavljamo zajedno" u kojem su zemlje pojedinačno iznosile svoije doprinose, slovenski ministar obrane Roman Jakič istaknuo je da je Slovenija već dala 3,6 milijuna eura neposredne pomoći, te da će danas obećati dodatnih milijun eura za rješavanje stambenih potrebe pogođenog stanovništva, deminiranje i razvoj sustava za upozoravanje i upravljanje vodama.

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je istaknuo da će njegova zemlja pružiti 400.000 eura dodatne pomoći.

Predstavnica Kanade, koja je do sada izdvojila 800.000 dolara za hitne potrebe poplavama pogođenih područja, danas je obećala dodatnih 100.000 dolara za humanitarnu pomoć.

Švicarska je obećala dodatnu pomoć od 11,8 milijuna eura, Hrvatska 1,25 milijuna eura, Mađarska milijun eura, Češka 400.000 eura, Grčka 100.000 eura za BiH i 200.000 eura za Srbiju, te Rumunija 100.000 dolara.

Predstavnik Turske danas je objavio da je njegova zemlja odobrila dodanih dva milijuna eura pomoći za BiH i 1,35 miliona eura za Srbiju, dok je Italija obećala alocirati dva milijuna eura.

Suorganizatori konferencije su Francuska i Slovenija, a ovaj skup će, kako se očekuje, doprinijeti unapređenju suradnje u slučaju poplava i prirodnih nepogoda u regiji, ali i operativne suradnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?