U tijeku veliki radovi na javnim cestama

Za sanaciju cesta Vlada PŽ-a osigurala više od tri milijuna KM

storyeditor/2023-09-21/Radovi_na_javnim_cestama_u_Posavskoj_zupaniji_1_.jpg
22.09.2023.
u 18:11

U Posavskoj županiji u tijeku je provedba velike akcije i vrlo vrijednog i važnog posla na rekonstrukciji i sanaciji javnih cesta na cijelom području županije, tj. u Gradu Orašju i općinama Odžak i Domaljevac-Šamac, piše Večernji list BiH.

Povećana sredstva

Za to su osigurana značajna financijska sredstva u županijskom proračunu, koja su u međuvremenu još i znatno povećana. Prema planu i programu održavanja, zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove javnih cesta za 2023. godinu, koji je izradilo županijsko Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša, a Vlada Posavske županije dala svoju suglasnost, na početku godine za regionalne ceste bilo je planirano 800.000 KM, a za lokalne 1,150.000 KM. No, Vlada FBiH je svojim kapitalnim transferom drugim razinama vlasti i fondovima, točnije transferom za izgradnju autocesta, brzih cesta, magistralnih i drugih cesta, dodijelila dodatna sredstva u visini od 1,500.000 KM, za potporu kandidiranim projektima rekonstrukcije i sanacije regionalnih cesta u Posavskoj županiji. Nakon toga je županijsko Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša izmijenilo postojeći plan i program održavanja, zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove javnih cesta za 2023. godinu, za koji je županijska Vlada dala svoju suglasnost na prošlotjednoj, 25. sjednici.

- Ovim aktivnostima u posljednje vrijeme ulažu se daleko najznačajnija sredstva u prometnu infrastrukturu, čime se prometovanje svih sudionika u prometu podiže na najvišu razinu do sada. Sada smo, u ovom kratkom vremenu, došli do ukupnih ulaganja, ugovorenih obveza, više od 3,000.000 KM. Ne pamtimo kad smo imali ovolike investicije, pogotovo u regionalne ceste, a zahvaljujući tim sredstvima možemo drugačije rasporediti svoja sredstva u lokalne ceste - rekao nam je Pero Radić, ministar prometa, veza i zaštite okoliša Posavske županije.

Nakon provedenih postupaka javnih nabava, za odabir izvođača radova i usluga nadzora nad izvođenjem radova, ministar Radić zaključio je ugovore o rekonstrukciji i sanaciji regionalnih cesta u vrijednosti od 1,836.589 KM i lokalnih cesta u iznosu od 1,262.021 KM. Izvođači su uvedeni u posao, radovi su u punom jeku. Kad je riječ o regionalnim cestama, ugovoreni su sljedeći radovi: RC 463a - Oštra Luka, dionica Kralja Tomislava, dužina dionice 1700 m, širina 5 m, ukupna vrijednost 280.926 KM; RC 463b - Tolisa, dionica Ulica Vladimira Nazora, dužina dionice 1800 m, širina 5,10 m, ukupna vrijednost 328.962 KM; RC 463c - LC Ugljara - Ulica bana Jelačića Donja Mahala, dužina 1350 m, širina 5 m, ukupna vrijednost 373.349 KM; RC 464c - Brvnik, dužina 500 m, širina 4,80 m, ukupna vrijednost 162.480 KM, i RC 464b - Novi Grad - Gornja Dubica, dužina dionice 4000 m, širina 5 m, ukupna vrijednost 690.869 KM. U sve iznose ukupne vrijednosti uračunat je PDV.

Projekt sanacije i rekonstrukcije lokalnih cesta na području Posavske županije županijsko Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša realizira na temelju javnog poziva za prijedlog projekata iz oblasti lokalne cestovne infrastrukture za 2023. godinu. Projekti su usuglašeni s općinama Odžak, Domaljevac-Šamac i Gradom Orašjem i oni su kandidirani od tih lokalnih zajednica.

Ispoštovani rokovi

Riječ je o sljedećim projektima: sanacija i rekonstrukcija lokalnih cesta na području općine Odžak u ukupnoj vrijednosti od 520.563 KM, na području općine Domaljevac-Šamac u ukupnoj vrijednosti od 215.064 KM i na području Grada Orašja u ukupnoj vrijednosti od 526.393 KM. U iznose je uračunat i plaćeni PDV. Prema izjavama ministra Pere Radića i izvođača radova, na projektima sanacije i rekonstrukcije regionalnih i lokalnih cesta na području Posavske županije ugovoreni rokovi bit će ispoštovani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?